Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Kérdezz-Felelek!

2008.10.26. 08:56 - Törley

Címkék: kérdezz felelek kert terasz erkély balkon

Kérdezz bátran!

Amennyiben nem találtad meg a balkonoddal, teraszoddal kapcsolatos kérésedre a választ a blogírásaim között, itt felteheted nekem és rövid időn belül választ adok rá itt az oldalon.

Természetesen, nem csak erkéllyel, hanem kerttel kapcsolatban feltett kérdésekre is szívesen válaszolok.

Várom megkereséseteket!

Üdvözlettel: Klári

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr40732187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benkóné Ildikó 2008.11.22. 19:55:08

Szia!

szeretném megkérdezni mi a teendöm , van 1 láda szépen szaporodó vad szamócám ...hogyan kell átteleltetni??mi a teendöm????Nadon várom válaszod mert már itt a hideg...

Köszi Ildikó

Ildikó59 2008.11.22. 20:14:46

Üdvözlöm!!!!

Szeretném megkérdezni mi a teendöm???van 1 láda szépen fejlödő vad szamocám hogyan kell átteleltetni??

Köszönöm Válaszát

Benkóné Ildikó

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2008.11.23. 11:33:52

Kedves Ildikó!

Nekem is van folyton termő eprem. Egy nagy tálba van ültetve.Télen a teraszon egy védet helyre teszem és letakarom újsággal és buborékossal fedem be, és rögzítem, hogy a szél ne vigye. Így telel át már több éve. -Lehet tegezni. - Ha bármi kérdésed van . Írjál!

Szia! Klári.

atish koma 2009.01.22. 21:23:59

Szia,
azt szeretném megkérdezni, hogy egy 2négyzetméteres, déli fekvésű panel-erkélyen milyen növények maradnak életben a nyári kánikulában?
Van-e olyan növény, ami akár egy hétig kibírja víz nélkül a hőséget a nyaralásunk alatt?

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2009.01.23. 18:17:09

@atish81:
Szia!
Olyan virágzó, cserépbe ültethető növény nem igen van, ami kibírja egy hétig vagy még tovább víz nélkül. Ezért, ha tudjuk, tegyük őket árnyékos részre olyan esetben (pl. ha elutazunk), amikor nem tudjuk locsolni.
Amit elutazás esetére ajánlani tudok az öntözés kiváltására, az az ún. öntözőgolyók, (amiket ki lehet váltani műa. flakonnal is). Ezek tetszetős üveggolyók fél liter vizet is képesek tárolni. Vízzel telten vagy kevesebbel kell őket -a növény típusától függően- a talajba szúrni. A kisebb cserepekbe egy golyó elegendő, nagyobb edényekbe két golyót is kell helyeznünk.

Szárazságtűrőként csak a kaktuszokat tudnám ajánlani. Én nagyon szeretem őket, némelyiknek gyönyörű virága van.

Évelő (átteleltethető) balkonnövények közül az alábbiak jobban bírják a szárazságot és a meleget, mint az átlag:
Fukszia / Fuchsia/
Muskátlifajták /Pelargonium/
Záporvirág / Gazánia /
Cserjés margaréta /Argyranthemum frutescens/
Vaniliavirág /Heliotropium/
Sétányrózsa /Lantana /

Remélem tudtam segíteni! Ha még kérdésed van, írjál!

Üdvözlettel: Klári

Kertészmérnök 2009.02.16. 12:31:13

@Törley:

Kedves Klári!

Olvastam, hogy gond van a növényeink vízpótlásával elutazásunk alkalmával. Ez nálam is így volt. Amit Ön is írt ez sem rossz megoldás, az öntözőgolyókra gondolok, de én találtam egy jobbat. Keresgéltem a net-en ráleltem egy ún. "önöntöző" rendszerre. Ez a rendszer tökéletesen működik. Sajna ide képet nem tudok feltenni, legalább is nem tudom, hogy kell, de ha megnézitek a a honlapot elég jókat írnak róla és nekem is a tapasztalatom pozitív.

Az oldal elérhetősége: www.plantart.hu/nagykereskedelem/?act=showItem&id=9&l=_l1

Szóval fel lehet tölteni a víztartályt sok vízzel, és akár hetekig is öntözés nélkül lehet hagyni. (persze azt írták a leírásban, hogy beültetés után legalább 3 hónapig hagyományosan kell öntözni)

Szerintem jó ki szerkezet, ügyes volt aki kitalálta. Érdemes megnézni.

Üdvözlettel:

Róbert

ildike@ 2009.04.03. 07:54:55

Szia Klári!

Van egy 21 m2 teraszom és oda szeretnék olyan cserepes növényeket rakni, melyeket télen és nyáron is kint lehet hagyni és jó nagyra megnőnek. Nyáron a nap délután 14 óráig a teraszra süt utána pedig árnyék van.
Létezik ilyen növény?

Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Ildi

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2009.04.03. 19:16:33

@Kertészmérnök:

Kedves Róbert!

Köszönöm a tanácsot! Felkeltette az érdeklődésemet. Érdemes volt megnéznem, most a kiskereskedését keresem.


Üdvözlettel: Klári

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2009.04.03. 21:01:07

@ildike@:

Kedves Ildikó!

Nem írtad, hogy örökzöld vagy virágzó növényt szeretnél, illetve, hogy van-e szabad falfelületed, ahova kúszónövényeket is fel lehet akár futtatni. Felsorolok néhány növényt, amik alkalmasak cserepes növénynek és kint maradhatnak télen is. Lehet ültetni dézsákba: futórózsákat, kúszórózsákat, lilaakácot (nagyon látványos kúszónövény, különböző alakúra lehet nevelni), klemátiszt (gazdagon virágzó, ugyancsak kúszónövény), vagy oszlopos gyümölcsfákat, mint almafát, körtefát, cseresznyefát.. (ezek rendkívül kis helyigényűek, teraszra, balkonra ideálisak, az ilyen gyümölcs fácskák 30 cm szélesek, néhány év alatt 2-2,5m-es magasságot érnek el, nem képződnek erős oldalágak -nekem is van és bevált), tuját (pld. smaragd tuja). Sok fajta örökzöld kapható: arizónai ciprus, oszlopos ciprus, acélkék hamisciprus, stb. Ha további kérdésed van, szívesen válaszolok.
Köszönöm, hogy megkerestél!
Klári

Kertészmérnök 2009.04.29. 17:05:44

@Törley:

Kedves Klári!

Nagyon szívesen segítettem. Nem kell keresned a kiskereskedését, mert ott árulják is. Nem tudom miért van nagykereskedés kiírva, de én itt vettem az enyémet. Szóval bátran menj el hozzájuk, mert mi is tudunk vásárolni.

Üdvözlettel:

Robi

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2009.05.04. 17:56:20

Kedves Robi!

Köszönöm a válaszodat. Mindenképpen elnézek ebbe az üzletbe. :-)

Üdvözlettel:

Klári

msty 2009.05.11. 20:13:22

Kedves Klári!

Ma beszereztem egy tő murvafürtöt. Gyönyörű. Azonban gondban vagyok az edényválasztással és elhelyezéssel. Most egy 15-20 cm magas, ciklámen színű növénykém van. Azt olvastam, hogy a murva fürt kúszónövény (magam is megfigyeltem Görögországban a házak falán), ugyanakkor cserjeként is említik más forrásban egy kerek kis bokor illusztrációval. Mekkora edényt igényel a megfelelő fejlődéshez? Vajon az én növénykém kerek bokorrá fejlődik, vagy kúszni fog? A szezon végére mekkora méretet fog ölteni? Falra vezessem, vagy az is elég, ha egy rácsot bökök a földbe és ha igen, akkor az mekkora legyen? (gondolom nem jó, ha túl hamar kinövi, de túl nagyot se szeretnék) Mint látszik, semmit nem tudok a növényről, ezért elég nagy gondban vagyok. Segítséged előre is nagyon köszönöm!

Üdv:
Eszter

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2009.05.14. 00:29:57

@msty:

Kedves Eszter!

Gyakran törzses fácskának nevelik, mivel felálló vagy kúszó, hosszú, fásodó, tövises szára van. Napos, akár tűző napra is kerülhet.Széltől és esőtől védett helyre.A meleg napokon rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet nem tűri. Augusztusig hetente tápoldatozzuk. Ahhoz, hogy a növény stabilan álljon, szúrjál a cserépbe egy karót, vagy futtassad rácsra. Agyagcserépbe ültessed, mert az masszívabb, esztétikusabb.Cserép nagyságát a növény magassága, szélessége után választom.Az sem jó, ha a cserép nagy, mert akkor a gyökerek fejlődnek. Teleltetés: világos helyen, 8-12-C - on, teleltetés előtt metsszük vissza. Ha még kérdésed lenne, írjál.
Köszönöm, hogy megkerestél!

Klári

viragimado 2009.08.19. 14:42:08

Kedves Klári!

Általában a cserép méretet hogy kell kiválasztani? Pl.: van egy plumeriám. A cserép tetejétől 16 cm magas, 8 cm átmérőjű cserépben van. Kisújjnyi vastag a törzse, 10 elég nagy levele van. Mekkora cserépbe legyen átültetve?

Köszönöm!!

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2009.08.19. 15:55:53

@viragimado:
Kedves Virágimádó!

Valahányszor átültetek egy növényt, a következő edény mindig kb. 10 cm-rel nagyobb átmérőjű, mint az előző.

Ajánlom, hogy ez esetben 18-as cserepet használj. Jó ültetést kívánok! Klári

viragimado 2009.08.20. 10:05:17

Kedves Klári!

Nagyon köszönöm a választ!

Üdv.
Éva

csvargunk 2009.09.09. 15:09:03

Szia Klári!

nekem 1 olyan kédésem volna, hogy van 1 hatalmas (legalábbis nekem, hozzá nem értőnek) telkem, amit eladásra szánok. Eddig a szomszéd használta, de most arra gondoltam kellene bele ültetni valamit, amitől kicsit eladhatóbbá válik a telek. De hogy még jobban nehezitsem a kérdést, kevés tapasztalatom van kertészkedésben, + időm se sok lenne rá. :( Van ötleted???
Előre is köszönöm.

Krisztina

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2009.09.10. 15:12:17

@csvargunk:

Kedves Krisztina!

Nehezet kérdeztél!
A kert kialakítását számos tényező befolyásolja pld: éghajlati tényezők, csapadék, fény, széljárás, enyhén lejtős, sík terület, száraz kőtörmelékes vagy homokos, szikes, nyirkos-e a talaj stb.?
Mivel nem írtad, hogy milyen, én kerítés mentén ültetnék cserjéket. Ezek a virágokkal és a termésükkel feldobják
a telek kopárságát.
Ha a cserjék beültetésével, kapcsolatban van kérdésed
keress bátran meg.

Klári

boogie81 2010.02.02. 21:34:58

Kedves Klári.

Rendeltem egy balkonra való barackfát, és az ügyben kérdezlek, hogy milyen méretú dézsába és milyen földbe ültessem ha megérkezik? Trágyázni ezt is kell ültetéskor? Köszönöm a válaszát előre is.
Boglárka

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2010.02.05. 12:26:28

@boogie81: Kedves Boglárka!

Ajánlom a 40 cm átmérőjű dézsát, mivel kicsi a gyökér része. Az én fám is ilyenben van. Én minden ültetésnél kevés tápot helyezzek bele, később levéltrágyát alkalmazok. Mikor a termés elkezd nőni akkor már nem permetezem. A földről csak annyit, ha van jó minőségű kerti föld akkor abba, ha az nem oldható meg, akkor általános virágföldbe.
Köszönöm, hogy megkerestél! Ha van még kérdésed írj!

Klári

niamano · http://www.hibiscusforrest.com 2010.04.24. 22:25:32

Kedves Klári!

Olyan balkonnövényt keresek, ami nem nő túl magasra (mert ládába kell), illatos, és lehetőleg egész nyáron nyílik. Az erkély napközben gesztenyefa árnyékában áll, reggel, és délelőtt kap fényt.
Köszönöm!
Nia
(természetesen a hibijeim is kint vannak :) )


süti beállítások módosítása