Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Ó zöld fenyő! Ó mű fenyő!

2008.12.01. 12:00 - Törley

Címkék: ünnep karácsony növény terasz fenyőfa karácsonyfa hellókarácsony műfenyő lucc nordmann

Karácsonyfa a szabadbanMiért írok erről itt a balkon.blog.hu-n? Mert fenyő kerülhet a teraszra is. Továbbá, mert én egyáltalán nem vagyok műanyag párti, még is a józan ész azt diktálja, hogy műfenyőt állítsak a lakásban. Biztos vagyok benne, hogy az olvasók véleménye megoszlik ebben a témában. De a mai Világban vajon, miként cselekszünk helyesen ebben a kérdésben?

Úgy tudom, hogy normál esetben a karácsonyfákat nem az Fenyőfa ültetvényerdőkből, hanem más célra nem hasznosítható területen lévő speciális fenyőültetvényekből termelik ki. A fák általában 15 év alatt lesznek vágásra érettek. Utána nyomban újratelepítik. Ennek ellenére ellenzem, hogy tömegesen kivágjuk az élő fát, élvezzük a fa adta szépséget, az illatot, majd miután tönkrement, kidobjuk, ugyan úgy, mint a vágott virágot is. Én nem is nagyon szoktam virágot levágni a kertemből csak azért, hogy vázába tegyem, jobban szeretem őket a kertemben, a teraszomon a növényeken látni és gyönyörködni bennük. Utóbbi években sokan döntenek a dézsás változat mellett, ám ez a megoldás egy kissé macerás lehet, ha nincs hova tenni/ültetni a  fenyőt.

Karácsonyfa éjszaka a szabadban"Igazi Karácsony azonban nincs igazi fa nélkül!" – mondják még sokan azok, akik hozzászoktak ahhoz, hogy friss fenyőillat lengedezik a karácsonyfa körül… pedig a karácsonyfa állításának hagyománya jóval később terjedt el (17. sz-tól), viszont régóta szokás télidőben valamilyen zöld növénnyel díszíteni a házat, ezzel is utalva a reményre, az újrakezdésre, az eljövendő tavaszra. Az örökzöldek hasonló célra való „felhasználása” már Jézus születése előtt is elterjedt volt egyes területeken. Annak ellenére, hogy meg van a hangulata, akár karácsonyfa nélkül is lehet ünnepelni, ha valakinek nincsen rá kerete, hogy bármilyet is beszerezzen, saját maga is készíthet karácsonyfát, vagy a  Karácsonyra utaló egyéb dekorációt. Pl: egy felállított betlehemi dekoráció vagy fenyőgallyakból összeállított csendélet is szép dísz lehet a lakásban. Azt mindenki maga dönti el, hogyan szeretné díszíteni környezetét karácsonykor, és a sokféle, színes ünnepi "öltözéktől" lesz hangulatos a lakás, a kert, az utca, a park...

De kanyarodjunk vissza a fenyőfákhoz, érvek-ellenérvek:

Műfenyő

- nincsen fenyő illata (használhatunk mécsest, füstölőt)
- nem olyan szép (ezen lehet segíteni megfelelő díszekkel, mindenesetre próbáljunk sűrűbb ágút és levelűt vásárolni, a ritka, drót-kivillanós tényleg borzalmasan néz ki, igaz nagyon olcsó is)
- élettelen (hát igen...)

viszont:

- olcsó (még, ha drágát is veszünk, hosszútávon gazdaságosabb, mint az élő fa)
- praktikus (nem hullik, összecsukva elfér padláson, pincében vagy egy szekrényben, kevésbé gyúlékony, mint a gyantás fenyő)
- "Fenyő-barát": nem vágunk ki egy fát, csak azért, mert ragaszkodunk a fenyőillathoz és a hagyományhoz

Szomorú látvány, karácsonyfa a kukábanValódi kivágott fenyő

- szép (főleg, ha formásat is találunk)
- illatozik (ez tény!)
- hangulata van (ez is tény!)

viszont:

- hosszútávon drágább (némelyik rövid távon is)
- kevésbé praktikus (igaz egy lendülettel a szemétbe kerül a kivágott fa - van dolga vele a szemeteseknek is rendesen, és az ablakon kihajított, autóra pottyantott esetről már ne is beszéljünk - de hullik -persze nem mindegyik-, könnyen meggyulladhat, macerás: hazacipelni a hidegben 24-ig tárolni, majd "megszabadulni" tőle...)

Dézsás fenyőfaValódi fenyő, földlabdás/dézsás változat

- szép
- illatozik (ez tény!)
- hangulata van (ez is tény!)
- nem vágják ki a fát, tehát ez is "fenyő-barát" megoldás
- kiültethető vagy ha a tárolása megoldott (kert vagy nagyobb balkon), dézsában tartva még néhány éven keresztül fenyőfaként használható, majd kiültethető
- visszaváltható, ún. bérelhető, dézsás változata a kereskedőnek, szervezeteknek ünnepek után visszavihető (azt nem tudom, hogy ilyen van-e még?)

viszont:

- mérete korlátozott, általában közepes vagy kisméretű
- túl éli-e a kisméretű fa a díszítés "nehezékeit" és lesz-e karácsonyfa belőle jövőre is?
- mit csinálunk vele ünnepek után, ha nincsen kertünk, megfelelő méretű teraszunk vagy egyéb hasonló lehetőségünk? (Úgy hallottam, a kertészetek se nagyon vesznek be ilyen fákat.)

Milyen fenyőfák közül tudunk választani a magyar piacon, ha már az eredetit részesítjük  előnyben a műanyaggal szemben?

Duglász fenyő kékDuglász fenyő zöldDuglász fenyő/Pseudotsuga menziesii: Ritkán kapható, enyhén narancsillatú, tűlevelei laposak, fonákukon fehér sávval, kékes-ezüstös és fénylő zöld változatban is, a tűlevelek világosabbak mint a többi fenyőé, és rövidek, mégis kevésbé szúrnak, zöld változatuk a jegenyefenyőkkel, ezüstös fajtái a legszebb ezüstfenyőkkel vetekszenek, tűi alig hullanak.
Jegenye fenyőKözönséges jegenye fenyő/Abies alba: Ritkán kapható, és eléggé drága, külsőre a Nordmannhoz hasonlít, ágrendszere sűrű, levelei világosabbak, mint a többi fenyőé, és rövidek, mégis kevésbé szúrnak, jellegzetessége, hogy lapos tűlevelei alját két hosszanti sávban húzódó viaszrétegből álló ezüstös csík díszíti, egyáltalán nem hullatja a leveleit, ugyanis ha elszárad, akkor is az ágakon maradnak, többnyire csak földlabdás változatban kapható.
Ezüst fenyőEzüst fenyő/Picea pungens: az igazán elegáns fenyő, ezüstössége a mélyzöld-ezüsttől, a kékes-zöldön át a már-már tündöklően fehérig tart, ágai sűrűek, tűlevelei nagyon szúrósak, ugyancsak sűrűek, rövidek és valamivel tovább bírják, max. január 2. hetéig lehullajtják a levelüket, ez a fenyő féle az egyik legdrágább, könnyen díszíthető.
fekete fenyőFekete fenyő/Pinus nigra: az Erdei fenyő rokona, olcsó, mégis kevesen vásárolják nálunk, ágai vörösek, hosszúkás tűlevelei (max. 20 cm) kevésbé szúrnak, a nevét onnan kapta, hogy sötét-, haragos zöld színe miatt messziről feketének látszik, ágai gyakran erősen gyantásak, tűlevelei még 2-3 hét után sem hullanak le, nehezen díszíthető.
Erdei fenyő/Pinus sylvestris: csak ritkábban kapható vágott formában. Hosszú (kb 5 cm-es) tűlevelei miatt nehezebb a díszítés, s ágai is ritkásabban helyezkednek el, előnye, hogy gyantájának illata napokig érezhető, s kevésbé hullajtja tűleveleit.
Luc fenyőKözönséges luc fenyő/Picea abies: karácsonyfának ez a legnépszerűbb, legolcsóbb, szép is, de rövid tűlevelei (1-3 cm) szúrnak, ez rendelkezik a legerősebb fenyőillattal (gyanta), ennek is köszönheti népszerűségét, de sajnos hamar (fűtött lakásban akár 4-8 nap után) hullatni kezdi tűleveleit (ezt késleltethetjük, ha vízzel teli műanyag talpba helyezzük).
Nordmann fenyőNordmann (vagy Kaukázusi) jegenye fenyő/Abies nordmanniana: az ára borsós, de rosszat se nagyon tudunk felróni neki, a fa törzse, ágai egészen ezüstösek, a tűlevelek teteje gyönyörűen sötétzöld, fényes, alja világosabb, ágai nem gyantásak, a tűlevelek puhák, alig szúrnak, a fák szinte mindegyike tökéletesen szabályos, szimmetrikus, háromszög alakú, a leveleit egyáltalán nem hullatja.

És mire is jó a balkonunk? Ha élőfenyőt vásárolunk ott tarthatjuk Karácsony napjáig (vizes rongyba tekerve, vízbe állítva, árnyékos helyen). Továbbá karácsonyfát, ha van helyünk és lehetőségünk (pl. dézsás törpefenyőnk) ott is feldíszíthetünk kültéri dekorációkkal.

Dézsás feldíszített fenyők a bejáratbanEgy tipp:

Cserepes törpe fenyőinket feldíszíthetjük égősor nélkül is ,pl. az alábbi módon: finom fémszálakat bújtassunk az ágak közé (ezek szépen fognak csillogni, ha ráesik fény). A bejárati ajtóhoz tehetünk  kettő  fenyőt is. Sűrű  leveleik kellemes illatot árasztanak.

 

 

Kapcsolódó témák:

- Ha eljő az Advent...

- Adventi naptár készítése

- További adventi dekorációk

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr49782917

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: add to your car 2018.01.08. 02:14:14

A 15 legviccesebb mémválasz Kövér Lászlónak - B1 BLOGCSALÁD

Trackback: Leendő karácsonyfa 2010.11.18. 17:28:56

A karácsonyfa, az probléma. Már jó ideje zavar, hogy így decemberben mennyi sok fenyőfát áldozunk fel. Jó, tudom, őket erre termelik, jobb esetben olyan talajon, amin más növény már meg sem élne, és jobb esetben összegyűjtik és újrahasznosítják őket. L...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2008.12.01. 15:50:48

Mi most vettünk egy nagyobbacska műfenyőt. Nem néz ki rosszul, és környezetbarát. Még egy pozitívum: az apró csemete nem kezdi el a szájába tömködni a lehullott tűleveleket.

Parypa · http://cleanlife.hu 2008.12.13. 13:43:08

Én is a műfenyő mellett teszem le a voksomat, bár, ha kertem lenne, biztos elgondolkodnék a dézsás változaton is, de nincs :(

Az alábbi írás tartalma nagyon elgondolkodtató:
RTL Klub Híradó - Pék Zita, 2007-01-16, 18:06

Több millió forintos kárt okoznak az erdészeteknek a kidobott karácsonyfák. Sokan ugyanis nem a városi gyűjtőhelyekre vagy a kuka mellé teszik le a megunt fenyőt, hanem kiviszik az erdőszélre. A budapesti és Pest melletti erdőkben már idén is több száz fát kellett az erdészeknek eltakarítani.
Az erdészek azt mondják, legalább 4-500 család vitte Budapest környékén az erdőbe karácsonyfáját. Sokan úgy gondolják, a fa úgyis elkorhad, így nem szennyezik a környezetet. Pedig a fenyő nagyon lassan bomlik le, több tíz év után is megmaradnak a nyomai, ezért az erdészek kénytelenek összeszedni és elszállíttatni.
"Másik nagy probléma, hogy minden egyéb szemétlerakásnak melegágya egy ilyen fenyőkupac, előbb-utóbb megjelenik a sitt, a törmelék, a háztartási hulladék is” – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője.
Csak a pilisi parkerdészet évente 35-40 millió forintot fordít az erdők tisztán tartására. Pedig a fenyőktől a városban is könnyen meg lehet szabadulni.
„Mindig a szemétszállítás napján a kuka mellé kell kitenni, és onnan elszállítják. Amennyiben erre nincs lehetőség, vagy korábban szeretné valaki kitenni, akkor a főváros 23 kerületében 257 fenyőgyűjtő helyet jelöltünk ki” – mondta Szegedi Péter, az Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője.
A budapesti közterület-fenntartók több mint 800 ezer fenyőfát gyűjtenek be az ünnepek után, ha kell, még áprilisban is. Vidéken általában január végéig indítanak fenyőgyűjtő autókat, de ezután is elszállítják a fákat a háztartási hulladékkal együtt.

Mindenkinek szép Karácsonyt kívánok!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.14. 08:33:55

Üdv! Érdeklődnék, hogy tudnál-e segíteni fenyőfás döntéshozatalban. Én is karácsonyfa helyettesítésére szeretnék fát választani. Párom nem helyesli a műfenyőt, mert ki tudja, mikorra bomlik el az a felhasznált műanyag, én pedig a vágott fenyőt ellenzem. Köztes megoldás lenne a dézsás fenyő, amiről érdeklődtem is kertészetekben mostanában. Az eladó lucot, ezüstöt és asszem nordmant tudott volna adni dézsában, de mondta, hogy nehezen viselik, ha bevisszük a lakásba, és legfeljebb 4-5 napot ajánlaná bent tartani őket karácsonyra. A szobafenyőnek is utánanéztem, de arról is azt írják neten mindenfelé, hogy eléggé kényes a körülményeire. Meg hát valljuk be, nem olyan szép, mint egy dús ezüstfenyő.
Tudsz ajánlani olyan fenyőfajtát, ami jobban bírja a strapát a szobában? Esetleg olyan praktikákat, amivel a kedvében tudok járni, amíg karácsonyfaként áll a szobában.
Előre is köszi!
:)

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2010.11.14. 23:28:34

Kedves Brannagh!

Ezt a fajtát gondoltam.
Kolorádói Jegenyefenyő / Abies concolor/

Eredeti élőhelyén húsz- harminc méter magasra is megnő.
Szürkészöld tűlevelei négy-hat centiméter hosszúak, az ágakon szabálytalanul, bozontosan helyezkednek el.
Jó minőségű talajt és a napos helyeket kedveli, de nem kényes faj. A magoncok közül egészen szép, kékes példányokat is választhatunk. Vágott fenyőként ritka, csak földlabdás változata kedvelt. Előnye, hogy levelei rászáradnak az ágakra, nem hullanak.

Tanácsom:
-Fenyőt a díszítés előtt tartsuk minél hidegebb helyen.
-Zsákvásznat hagyjuk a növényen, csak az elültetés előtt távolítsuk el.
-Karácsonyfát a lakás hidegebb helységében díszítsük fel!
-Folyamatosan öntözzük a földjét.
Kérdésed lenne bátran írj!

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.16. 00:26:13

@Törley: köszönöm a gyors és gondos választ :)

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.11.18. 17:45:46

Szia! Ma kaptam meg a megrendelt fenyőcskét, azonnal átültettem egy nagyobb edénybe, ha már stressz, akkor inkább csak egyszer érje, gondolom. Ki is költöztettem a teraszra. Itt láthatsz róla képeket:

brannaghpraktikai.blog.hu/2010/11/18/leendo_karacsonyfa

Köszi mégegyszer a segítséget!

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2010.11.21. 16:51:12

Szia kedves Brannagh

Megnéztem a feltett képet és nagyon tetszik a kis facsemete. Kívánom, hogy sok örömöd legyen a felneveléséhez, és majdani karácsonyfaként díszítéséhez. Örülők, hogy segítségedre voltam.
Kérdésed lenne írj!


süti beállítások módosítása