Amikor erkélyünkön már nem virítanak virágok és nem zöldellnek üde növények, és mi is szívesebben töltjük időnket bent a meleg lakásban, az ablakokban nevelhetünk fűszernövényeket, pl.: metélőhagymát, petrezselymet, zellert, oregánót, stb. Így nem csak hangulatosabb lesz a konyhánk (vagy kívülről ablakunk), de saját termesztésű fűszernövényekkel is fűszerezhetjük ételeinket.
Talán a metélőhagymának (snidlingnek) vesszük hasznát (azaz ezzel fűszerezünk) leggyakrabban. Télen kevés a friss zöldség, ezért használhatunk metélőhagymát szinte minden étkezéskor a vitaminok pótlására.
A metélőhagyma
- jellemzői: a metélőhagymában sok vitamin és ásványi anyag található, még a C-vitamin tartalma is magas. Hagyma családba tartozik, de az íze sokkal lágyabb, így azok is bátran ehetik, akik érzékenyek a hagymára, vagy a szagát nem szeretik.
- leszedése, felhasználása: a töveket ollóval nyírhatjuk le (a kés tépheti), majd a friss fűszernövényt felhasználhatjuk főzelékhez, szendvicsekhez, levesbe, túróba, mártásokba vagy pástétomokba, stb. Én szinte minden sós ételbe szórok belőle.
- termesztése: hidegtűrő növényként a kemény téli időjárást is jól viseli, éppen ezért érdemes magról vetni a cserépbe (vagy a kertbe). Ha cserépbe vetjük, akkor elhelyezhetjük a balkonon vagy a konyha/étkező vagy más ablakban. Gondozása egyszerű, nem igényel túl sok törődést. Az első időszakban bőségesen öntözzük a növényt, később már kevesebb vízzel is beéri.