Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Amarilliszt nem csak lakásban, télen, de a teraszon, nyáron is virágoztathatjuk

2008.11.06. 19:50 - Törley

Címkék: virág kert kertészkedés növény terasz erkély amarillisz balkon növények hagymás virágok

Amarillisz - Hippeastrum

Amarillisz balkononAz amarillisz igen kedvelt szobai, hagymás dísznövényünk, de lehet balkonon, teraszon is nevelni.  Hatalmas, színes virágaival színt visz az otthonunkba. A nagy tölcsér alakú virágok száma 2-6 db egy száron.  Van egyszínű és csíkos fajták, és teltvirágú változata is. Színei is változó: piros, sárga, rózsaszín, narancs, pezsgő, fehér.

Általában télen virágoztatják, amikor más egyszerűen tartható virágos növény nem igazán nyílik, de én nyáron szoktam ezt a szép virágot virágoztatni és télen átteleltetem a hagymáját.

A virághagyma beültetése: a cserép annyival legyen nagyobb a hagymánál, hogy minden oldalon  kétujjnyi földréteg vehesse körül a hagymát, továbbá a hagymának a felső harmada látszódjon ki a földből, ellenkező esetben az amarillisz hagyma elrohadhat. Ha a teraszon szeretnénk, hogy virágozzon nyáron az amarillisz, akkor a beültetést május elején végezzük el, egyébként, ha pl. októberben ültetjük el, akkor a lakásban decemberben már virágozni fog. Az így  beültetett növényt állítsuk mérsékelten meleg helyre. Fényre egyelőre nincs szüksége és csak minimális öntözést igényel. (Ne öntözzük túl, különben csak levelek fognak kifejlődni és virág nem.)

Három-négy hét alatt a hagyma sűrű gyökérzetet növeszt, és ez  megindítja a föld fölötti szervek fejlődését is. Ekkor már naponta  figyelni kell a növényt. Ha azt látjuk, hogy a hagyma közepéből tör elő egy zöld levélcsúcs, akkor még nincs szükség kezelésben történő Amarillisz rügyváltoztatásra, ugyanis ebből nem lesz még virág. A virágszár a levelek mellett, esetleg a hagyma oldalából tör majd elő, amely már vastag, duzzadt, hiszen magában viseli a virágok kezdeményeit. Ekkor már meg kell kezdeni a bőséges, naponta ismételt öntözést. Tegyünk az öntözővízbe egy kevés, foszfortartalmú tápsót is. TIPP: ha ekkor a cserépre fekete papírból "sapkát" készítünk, ez megakadályozza, hogy a virágszár alacsony maradjon. A fény kizárásával gyorsabban nő a virágszár, és a virágok 60-80 cm magasságban fognak majd megjelenni (ezt a papír "sapkát" akkor kell majd le venni, ha a virágszár elérte a kb. 30 cm-t). A  virágszár megjelenését követően (illetve, ha a fekete papír "sapkát" alkalmaztuk, akkor annak levételét követően) világos,  meleg helyre (balkonon napos részre) kell állítani a cserepet.  A bőséges öntözés és tápoldat hatására a virágszár gyorsan megnő, és  hamarosan a csúcsán kibontakoznak a  gyönyörű virágok.

Bálint Gazda szerint attól a növénytől várható virág, amely az előző évben legalább 5 levelet hozott, így az első amarillisz hagymánk vásárlásakor nagyobb hagymát érdemes választani, hogy az virágot is hozzon nekünk már az első évben.

Elvirágzást követően a virágot távolítsuk el, és tartsuk a  zöld növényt kissé árnyékos helyen, a szabadban kinthagyhatjuk egészen őszig. (Ha a lakásban télen virágoztattuk az amarilliszt, akkor a lakás napos, de hűvösebb szegletében tartsuk a zöld növényt. Virágoztatás előtt szigorúan min. 2-3 hónap nyugalmi állapotot igényel, majd tápoldozást (foszfor) és rendszeres, bőséges öntözést.)

Balkonon tartott amarillisz átteleltetése: az elvirágzott, zöld növényt kivesszük a virágcserépből és néhány napot hagyjuk szabad levegőn száradni, majd  szárát levágva egy papírzacskóba téve, hűvös helyen tartjuk tavaszig, a hagymák újbóli elültetéséig. Tavasszal, ha egy nagyobb hagyma több kishagymát is tartalmaz, azokat leválasztva külön  ültetve külön nevelhetjük.

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr43752737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása