PurePro JA-103 lúgosító vízionizátor

Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Téli felkészülés és teendők a balkonon

2008.11.10. 16:00 - Törley

Címkék: kert kertészkedés terasz erkély balkon balkon növények dézsás növények

Néhány, nem elhanyagolandó apróság:

Erkély télenIgaz kis hazánkban nincsenek nagy fagyok, és nagy hó sem az utóbbi években, mégis néhány apróságra figyeljünk oda a balkonunkon, kiskertünkben, ha jön a tél.

Ellenőrizzük a fából készült edényeket, javítsuk ki őket vagy építsünk megfelelő méretű újakat. - Akinek jövő évben virágzó térelválasztó falra lesz szüksége, az már most elkészítheti, megveheti. Ha mi készítjük el, akkor fából azt könnyen megtehetjük: faládára és apácarácsra lesz szükség. (Jó tanácsom: görgőket helyezzünk/szereljünk a láda váza alá, locsolás és tisztítás esetén könnyedén mozgathatjuk.)

Ne feledjük, hogy a - beültetett vagy üres –edényeknek, melyek a szabadban töltik a telet, fagytűrőknek kell lenniük. - A nem fagyálló edények- főleg, ha a bennük lévő föld nedves, és fagy idején kitágul - megrepedhetnek, ezért csakis fagymentes helységben teleltessük őket.

Ha terrakotta (agyag) edényt kinthagyunk, azt érdemes bevonni impregnáló folyadékkal, amelynek köszönhetően tartósan megvédhetjük agyagból készült edényeinket, figuráinkat a víz, a fagy sőt a vízkő és a kosz ellen.

A virágföldet tartalmazó zsákokat szintén ne hagyjuk odakinn, hogy a föld ne fagyon át.

Sokan elfelejtik, hogy az örökzöld növények télen is párologtatják a vizet, ezért ilyenkor is öntözni kell őket. Csak fagymentes napokon locsoljunk, amikor a föld nincs átfagyva, és az öntözővizet ekkor is kissé langyítsuk elő.

A műanyag locsolókannát ne tartsuk a balkonon, mint nyáron, mert az első éjszakai fagytól megfagy benne a víz, és a kanna szétreped.

Télre a kerti bútoraink közül a fém és azokat a fa asztalokat és székeket hagyhatjuk kint, amelyek kültéri kezelést kaptak. PVC ponyvával történő letakarással megnövelhetjük élettartamukat.

A növényekről rendszeresen távolítsuk el a havat, nehogy az ágaik elrepedjenek vagy letörjenek a súlya alatt.

Aki télen, a balkonon vagy teraszon összesöpri a havat, az ne az utcára szórja, hanem púpozza fel a kint telelő növények edényein- ez további védelmet jelent a fagy ellen.

A balkon korlátja elé kifeszített nyári árnyékoló szöveteket télire se szedjük le, ha növények telelnek odakinn. Ez is védi őket a hideg, a nap és a szél hatásai ellen.

Készíthetünk saját magunk növénytakarókat kint telelő cserepes  növényeinknek.

téli növénytakarás balkonon1) Cserépre, a növény szára köré rakható növénytakaró: kókusz rostból készült íves kiszerelésben kapható (én az Oázis kertészetben szoktam venni, de biztosan kapható más nagyobb kertészetben is) anyagból kivágunk akkora méretet, mint a letakarandó cserép teteje. Közepére vágunk egy akkora lyukat, mint a növény törzse, majd bevágjuk a kőr szélétől az anyagot a középen vágott lyukig. A cserépben elhelyezett növények és kilógó léggyökerek védelmét garantálja fagy idején. A cserép alá is tehetünk belőle.

2) Virágra (olyanokra, amiket jobban féltünk, pl. rózsafára) vagy cserép  köré takaró jutazsákból. Hatékony megoldás fagy, szél és hó ellen a növények koronája számára.

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr8755890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása