PurePro JA-103 lúgosító vízionizátor

Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Az erkélyen váró kőasszony legendájára fény derül

2011.01.26. 12:05 - Törley

Címkék: terasz erkély balkon

Erkélyen váró kőasszony

A XIV. kerület Thököly út 61. szám alatt áll egy impozáns, épület. Egy szerelmes nő, egy hűséges asszony legendája lengi körül ennek a budapesti 100 éves háznak az egyik erkélyét. A környéken élők mind hallották a "kő" asszony történetét.  Tény, hogy ma is bárki láthatja, ahogy egy női szobor egy befalazott erkélyről a távolba néz, mintha várna valakit.

A ház oldalsó erkélyét és annak korlátjára támaszkodó fiatal nő szobrát nehéz észrevenni a faágaktól. A szobor ábrándos tekintettel néz a távolba. Azt senki sem tudja megmondani, pontosan mióta áll itt a szobor, illetve egyetlen házban lakó sem emlékszik arra az időre, amikor nem volt ott.

ArraThököly út 61. viszont, hogy miért került oda, az alábbi a legnépszerűbb magyarázat.

Az első világháború idején a lakásban egy fiatal házaspár élt. A férfinak a háború idején a frontra kellett utaznia. Ifjú felesége hűségesen várta, míg egy nap a férfi halálhírét hozták, amit a felesége  nem hitt el, úgy érezte, hogy a férfi él, és egy napon hazatér hozzá. Attól kezdve minden nap, minden percét az erkélyen állva töltötte, és várta, hogy a szeretett férfi hazatérjen.

Akkoriban spanyolnátha-járvány tombolt, és a fiatalasszony is megbetegedett. Utolsó leheletéig várta haza szerelmét, végül az erkélykorlátra támaszkodva, az utcát fürkészve érte a halál. Nem tudhatta meg, hogy reménye beigazolódott: halála után néhány nappal  férje hazatért a frontról.

A megözvegyült tiszt vigasztalhatatlan volt. Mély fájdalmában szobrot állíttatott hűséges kedvesének, az erkély ajtaját pedig befalaztatta, hogy többé senki ne léphessen ki rajta.

A szobor még ma is ott áll, a befalazott ajtót pedig - kegyeletből - egyetlen újabb lakó sem bontatta ki.

A  romantikus történet bizonyára könnyeket csal sokak szemében, ám, hogy mi a  kissé kiábrándító igazság, az az alábbi videóból kiderül:

... pedig, milyen szép történet volt, kár, hogy csak fantázia szülte...

Ugyanakkor építészetileg érdekes megoldás: egy ál-ablakon/erkélyen kitekintő szoboralak alkalmazása az épületen, hangulatosabbá varázsolhatja a csupasz falfelületet.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr332614766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása