PurePro JA-103 lúgosító vízionizátor

Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Kertet a tetőre!

2009.01.24. 17:59 - Törley

Címkék: kert kertészkedés növény terasz balkon tető kert

ZöldtetőMég novemberben jártam az egyik budapesti pláza tetején és látva az ott létrehozott, nagyon szép tetőkertet (kis fákkal, bokrokkal, sőt játszótérrel), rádöbbentem, hogy miért ne lehetne lapos tetejű házakon vagy tetőterasszal rendelkező házaknál  utólag ilyet készíteni, készíttetni. Igaz, novemberben nem zöldellt, inkább fehérlett az említett tetőterasz, de így is nagyon látványos volt, sőt hasznos is: gyerekek hógolyóztak éppen. Nem csak áruházak, de új építésű társasházak tetején is egyre gyakrabban látni ilyen tetőkerteket. Nekem ilyen kihasználatlan síktetőm nincs sajnos, de hátha valaki a képek láttán és az információk alapján kedvet érez és elkészíti saját zöldtetőjét. Sőt, a nagy teraszunkat is zöldkertté varázsolhatjuk így. Nézzük, mire is van szükségünk, hogy tetőteraszt vagy más, üresen álló lapos területet (pl. garázstetőt) a magasban beültethessünk mi is növényekkel és ezáltal egy kis zölddel gazdagítsuk az esetleg sivár környezetünket vagy még szebbé tegyük azt.

Elsődleges alapfeltétel, hogy a lapos tető/terasz statikailag elbírja majd a pluszterhelést. Ezt az építési tervből, engedélyből könnyű megállapítani. Ha abban az szerepel, hogy a tető járható, úgy a tetőkert csekélyke túlterhelését el fogja bírni. (Ha a terület eddig is teraszként funkciónált, valószínűleg elég erős, hogy zöldtetővé alakítsuk át.)

ZöldtetőA jól megépített lapos tető a legfelső szint mennyezeteként szilárd, acélszálakkal, hálókkal erősített, egybeöntött monolit rendszerű, esetleg a hőtágulást engedő ún. dilatációs résekkel, amelyeket vízzáró és kis mozgást engedő anyaggal (kátrány, műanyaghab, bitumen, másképpen aszfalt) töltenek ki. Arra kerül az eggyé olvasztott kötőbitumen, majd a háromrétegű (alul-felül bitumen, közötte szövetszerű tartó) szőnyeg. Hagyományosan kátránypapírnak nevezzük, pedig ma már polimer-bitumenből készül. Az 1-2 méter széles csíkokat lánggal hevítve, túlfedésekkel hengerlik az alapbitumenre.
A kész szigetelőrétegre fektetik az igény szerint 1-5 cm vastag hőszigetelő anyagot, a nem égő műanyagpaplanokat, és arra egy újabb, már csak ragasztott hőszigetelő polimer-bitumen szőnyeg-réteget. Legfelülre vagy vékony, hideg járólapokat, vagy - a hevítő, napfényt visszaverő - mosott gömbkavics réteget terítenek. A lapos tető 1,5-2 fokban lejt egy kavicsfogós víznyelő felé.
A lapos tetőket körben kis perem fogja körül, amelyet ugyancsak bevonnak szigetelő takarással, tetejére pedig szintén befele lejtő fémlemezborítás kerül. Nagy tetők esetében a perem belső-alsó oldalán képeznek ki egy fémmel bélelt vízelvezető árkot, az ún. attika csatornát, amiből aztán függőleges ejtőcsöveken, magyarul esőcsatornákon zúdulhat le a csapadék a gyűjtőcsatornába. Nos, ha ilyen az épület lapos teteje, akkor nincs akadálya annak, hogy arra kertet telepítsünk. Ha meg még csak ezután készül a tető, akkor azt ilyen módon kell megépíteni.

Kisebb épületek - garázs, kamra - tetejének kertté alakításához elég a meglévő tetőre még egy polimer-bitumen szőnyeget ragasztani, és annak peremére kis, 5-10 cm magas talajfogó peremet rögzíteni, melyet ugyancsak bitumencsíkokkal kell a víz ellen szigetelni.

ZöldtetőKertészeti szempontból kétféle zöldtetőtípust különböztetünk meg. Az egyik az extenzív zöldtető, ahol 5-10 cm-es ültetőközegbe ültetjük a helyi klímában már bizonyítottan szárazságtűrő, ellenálló, évelő, főleg pozsgás növényfajokat. Intenzív zöldtetőről beszélünk a minimum 30 cm ültetőközegű, akár a talajszinti kerttel megegyező tetőkert kialakításakor. A kertészeti réteg vastagságának csak a statikai terhelhetőség szab határt, 1-1,5 m mély talaj esetén akár már kisebb fákat is telepíthetünk.

Mi kerüljön a zöldtetőre?

Zöldtető1) Alacsonyabb épület (kamra, garázs stb.) tetejére érdemesebb "csak" a szemet gyönyörködtető kiskertet létrehozni, amelyet akár létráról benyúlva vagy pallót keresztbefektetve, arra lépve művelhetünk. Előnye: nem "csak" színes látványt fog nyújtani az emeletről kinézőknek, hanem a zöldtető alatti épület szigetelése is valamivel jobb lesz.

2) Magasabban lévő tetőkre, főleg ha a mérete lehetővé is teszi és könnyen, ajtón keresztül megközelíthető, már több mindent el lehet helyezni a növényeken kívül: asztal+székek, hintaágy, éjszakai világítás, homokozó, pancsi a piciknek nyárra stb. Ha ilyen, ún. intenzív típusúra tervezzük (főleg, ha gyermekek is kimennek rá), mindenképp stabil és megfelelő magasságú korlátot (falat) építsünk fel a tetőre. Ha viszont nincsen a magasba tervezett zöldtetőhöz még kilépési lehetőség, akkor a biztonságos feljáratot mindenképp szakemberrel terveztessük meg és készíttessük el.

Növényzet a zöldtetőn

1) Kisebb zöldtetőkre: a felületet éppen eltakaró, kisigényű, alacsony növények alá 4-10 cm vastag termőtalajt érdemes teríteni, ez négyzetméterenként 50-150 kg-nyi túlsúllyal terheli a tetőt. Ilyen esetekben érdemes a növények egy részét alacsony ládákba, dézsákba, cserepekbe elhelyezni, amelyeket aztán télire le lehet vinni, vagy hogy azokat a hangulati igény szerint bármikor át lehessen helyezni, csoportosítani.

Zöldtető2) Nagyobb, intenzív zöldtetőkre: képezzünk "növényszigeteket" és olyan területeket, ahová az asztalt, széket, játszóteret stb. berendezéseinket helyezzük el. Ezek alá más-más réteg kerüljön. A növények alá a megfelelő termőtalaj, a berendezések alá pedig valamilyen járófelület. A termőtalaj-szigeteket ajánlatos jól elhatároló alacsony peremkövekkel is  körberakni. Kisebb növények alá itt is úgy kell eljárni, mint a kis zöldtetőknél. Nagyobb és igényesebb növények alá pedig legalább 10 cm-es talajréteg kell, ami már 100-450 kg túlsúlyt is jelenthet. A tetőkertre hirtelen lezúduló csapadék hosszabb ideig nyelődik el, ezért ha szárazságkedvelő növényeket szeretnénk ültetni a zöldtetőn, akkor azok alá kétrétegű, felül vízáteresztő, alul vízgyűjtő és elvezető, azaz felül homokos, alul humuszos talaj a megfelelő. A vizet kedvelőknek megfelel az egyrétegű is. Alacsony, az időjárás viszontagságait is jól tűrő, de azért mutatós virágokat, bokrokat, fákat ültetünk a tetőkertbe, pl: japán törpejuhar, kövirózsa, szegfű, ibolya, hagymások, zuzmók stb. A fagyot nem tűrőket ládákba telepítsük, hogy a hideg beállta előtt azokat  megfelelő helyre tudjuk rakni.

Milyen előnyei lehetnek azon kívül, hogy szép és növeli a zöld területet?

Zöldtető1) A intenzív zöldtetőkkel megnöveljük az életterünket is.

2) Kevesebb számla: a zöldtető télen fűt, nyáron hűt. A jelenlegi energiaár-viszonyok között ez kifejezetten előnyös lehet. Egy kirívó példa a zöldtető hatékonyságára: Egy panelház legfelső szintjén lakó család nyáron, negyvenkét fokos hőmérsékletet mért a plafon közelében. Zöldtető alkalmazása esetén, már egy tíz centiméter rétegvastagságú extenzív zöldtető födémszintjén, a legnagyobb kánikulában sem emelkedik a hőmérséklet húsz fok fölé. Ráadásul az alacsony hőingadozás előnyös egy épületre nézve, hiszen növeli a szerkezet élettartamát.

3) Javítja a mikroklímát.

4) A zöldtető védi a szigetelést az UV-sugárzástól és az elöregedéstől.

5) A termikus mozgást csökkenti a zöldtető technológia, ezáltal mérséklődhet a zivatarok kialakulásának lehetősége a túlfűtött belvárosi területeken, ahol állítólag akár negyven százalékkal is nagyobb a csapadék mennyisége, mint a nagyvárosok más részein.

6) Előző pontok következése képpen, a jól elkészített zöldtető növelheti az ingatlan értékét is. Pl.: Linz egy "zöldtető-projekt" keretében kialakított utcájában 30% nőtt az ingatlanok ára.

Zöldtetők építése Magyarországon

Itthon a kivitelező kiválasztása sajnos "ki a legolcsóbb" alapon történik. Ezért gyakran olyan kertészeti vállalkozások építenek zöldtetőt, amelyek kertészeti ismeretekkel ugyan rendelkeznek, de a speciális szaktudásnak híján vannak, ezért később a szakszerűtlen építés nyomán keletkezett hibákért nagy árat fizethetünk. A zöldtető népszerűsége akkor ugrott meg, amikor az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) módosítása a többszintes növényállomány beszámítását is lehetővé tette a telekre előírt zöldfelület mértékébe. Jelenleg, a termőterület vastagságától függően a zöldtető összterületének huszonöt-hetvenöt százaléka számítható be zöldfelületként. Tulajdonképpen egyedül ez a rendelet ösztönzi a hazai beruházókat a technológia alkalmazására. A zöldtető "valódi" népszerűsége Bellavics László, a ZÉOSZ (Zöldtetőépítők Országos Szövetsége) elnöke szerint elsősorban a magánépíttetőknél mérhető: őket nem kötelezi jogszabály, mégis évről-évre emelkedik azok száma, akik tetőre telepített növényekkel teszik élhetőbbé környezetüket.   A technológia népszerűségét visszaveti, hogy azok a háztulajdonosok és befektetők, akik zöldtető építtetése mellett döntenek, semmiféle támogatásra, adókedvezményre nem számíthatnak: Nyugat-Európában óriási hajtóerőt jelent, hogy a zöldtetővel ellátott házaknak nem, vagy csak részben kell csatornadíjat fizetniük. Az engedmény oka, hogy a zöldtető képes a lehullott csapadék hetven százalékának megtartására, így nem terheli a csatornarendszert. Magyarországon sajnos nincs ehhez hasonló adókedvezmény

Nemzetközi példák

Tokió: 2010-ig összesen kétezer hektárnyi zöldtető építését tervezik. Peking: negyvenezer hektárnyi, növényekkel borított zöldtetőt készítettek az Olimpiát megelőzően, hogy addigra tisztább legyen a levegő. London: itt a rozsdafarkú madarak élőhelyének megtartása érdekében növelték meg a zöldtetők mennyiségét.

Hamarosan arról is írok, hogy konkrétabban milyen növényeket ültessünk és hogyan gondozzuk a zöldtetőt. Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr33791789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.01.26. 18:21:59

bájos tudatlanság. :)

gyorsan pár apró, de annál fontosabb tény:

1. a tető járhatósága semmit nem mond arról, hogy lehet-e rajta zöldtetőt kialakítani. az ép. eng. tervben nincs ilyen jellegű statikai méretezés.
2. már extenzív tetőt sem bír el egy nem arra méretezett födém. az a 10-15 cm talajréteg pont annyival több súly, hogy a statikus elháríthassa a felelősséget: nem számoltam evvel a teherrel.
3. az intenzív tető 30-40cm-es plusz terhe pedig már majdnem dupla terhelésnek számít. (+ még a tárolt csapadék súlya, ami szintén nem kevés)
4. 30-50cm rétegvastagítást szinte egy tető sem visel el csak úgy, különösebb átalakítás nélkül. az összes oda vezető ajtó, attika, összefolyó, szigetelés teljesen más terheknek és igénybevételeknek kell, hogy megfeleljen.
5. a növények igaz védik pár hatástól a tetőt, viszont károsítják is, a gyökérvédelem és egyéb tényezők elleni védekezés jelentős drágító hatás.

egyszóval:
azért nincs zöldtető minden házon, mert kb. egy sima tetővel összevetve kb. dupla költség.
és már nagyon korai tervezési fázisban el kell dönteni, hogy ne készüljön el feleslegesen pár dolog.
az utólagos zöldtető kialakítása pedig kb. 50-70%-os költségtöbbletet jelent.

én magam is a zöldtető híve vagyok, de ne írjunk le már akkora baromságot, hogy egy engtervből meg lehet állapítani, hogy elbír-e egy tető ennyi többletterhet. egyrészt nem lehet megállapítani, másrészt szinte biztos, hogy nem bír el.

Parypa · http://cleanlife.hu 2009.01.26. 19:53:44

ZÖLDTETŐK a klímaváltozás ellen
Idén 10 éves a Zöldtetőépítők Országos Szövetsége

www.zeosz.hu/images/zosz_t1cel1.jpg

ez alkalomból konferenciát és kiállítást tart február 11-én a Syma Csarnokban

Parypa · http://cleanlife.hu 2009.01.26. 20:05:55

A jó link, ahol jelentkezni lehet, ha valakit érdekel a rendezvény, ott biztosan minden szakmai/műszaki kérdésre választ kap majd a látogató: www.zeosz.hu

Parypa · http://cleanlife.hu 2009.01.26. 20:12:12

@mcs:
mcs! A szerző csak egy lehetőséget mutat be, mint kertész. Ha valakinek tetszik a zöldtető és el szeretné készíttetni, bizonyára nem a cikk alapján és persze nem is a te kommented alapján fog elindulni, hanem fel fogja venni a kapcsolatot a megfelelő szakemberrel, amit a cikk írója is ajánl! Nem értem, miért kötözködsz vele, ráadásul olyan stílusban, amilyenben?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.01.26. 22:28:28

@Parypa:
ordas hibával indul.
s teszi mindezt nagy magabiztossággal.

mindig elbűvöl, ha valaki a hozzá nem értésből szónoki lendületet merít. te hogy vagy evvel?

Parypa · http://cleanlife.hu 2009.01.27. 15:50:37

@mcs:
Nem igazán értem, mire gondolsz, mikor "ordas" hibáról írsz, de Te biztos tudod, mert biztosan szakértője lehetsz a dolognak, ha ennyire szúrja valami a szemed ebben az írásban. Ha van is benne hiba, amit egy átlagember nem is biztos, hogy észrevesz, nem hiszem, hogy zavaró lenne, hiszen, mint írtam az előbb, ha valakit érdekel a téma, úgy is szakértőhöz fog fordulni. Megjegyzem egyéb témákban sokkal bődületesebb, hibás írások jelennek meg a sajtóban, hogy azoktól aztán tényleg a fejemet fogom néha. Szerintem megbocsátható egy kertésznek, hogy kis hibát vét (ha egyáltalán vétett) más szakterületen, nézd a jó szándékot mögötte! Kérdésedre válaszolva: én nem érzem a cikk mögött azt a "szónoki lendületet", amit te kiérzel. Egyébként, ha ún. hozzá-nem-értő-nagy-dumás-szaktudorral találkozom, nekem is feláll a szőr a hátamon. :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.01.28. 13:01:37

@Parypa:

gyere el hozzám ha perforál a vakbeled. ugyan nem értek hozzá, de tele vagyok jó szándékkal.

eh. szép dolog az építészet, a statika meg még szebb, tudnám minek tanítják 5-5 évig az egyetemen, hisz mindenki ért hozzá.

a kollega konkrétan nagy hülyeséget mondott, de ha ő nem érzi indokoltnak a hiba javítását, akkor nekem is kár is írnom.

"ha egyáltalán vétett" hát tényleg, hogyan is hibázhatna már. mi jut eszembe. én balga.

további kellemes belterjes csevejt. a hibákat meg nem javítani, nem elismerni, ez a jövő szakembereivé válás biztos útja!

kókuszosvarázs · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.12.07. 11:41:41

Szuper ötletnek találom a tető kerteket. A panel házakat is fel lehetne dobni ilyesmivel. :) Hatalmas lenne és a 11. ker ben a zöld felület kétszeresére nőne. :)


süti beállítások módosítása