Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Fűszert az ablakba!

2010.11.21. 19:27 - Törley

Címkék: növény bazsalikom fűszernövény petrezselyem balkon növények zsázsa

Fűszernövények nevelése ablakbanKorábban írtam a metélőhagymáról és cserépben történő neveléséről (Neveljünk metélőhagymát az ablakban!). Most nézzünk néhány további népszerű, gyakran használt fűszernövényünket, amiket cserépbe vetve, kert vagy erkély hiányában akár az ablakban is nevelhetünk!

PETREZSELYEM

/Petroselinum/

A növény illóolajat (flavon, furokumarin, apiol), karotint, C- és E-vitamint és ásványi sókat tartalmaz. A petrezselyem gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

A petrezselyem vetése nem nehéz feladat: a magokat megfelelő nagyságú cserépbe szórjuk. Kihajtott leveleket állandóan, egész télen és tavasszal is szedhetjük. Elhelyezése: konyha vagy más melegebb helység ablakába.

Fajtái:

- Zöldpetrezselyem (Gyökérpetrezselyem)

/petroselium hortense/

Nem csak magot vethetünk, hanem még egy módja van a hajtatásnak: levágjuk a petrezselyemgyökér felső részét. Kis tálkába vizet öntünk és a korongot sekély vízbe állítva hajtathatunk friss zöldet, majd felhasználjuk, míg kitart a mennyiség.

Petrezselyem cserépben- Fodros metélőpetrezselyem (Levélpetrezselyem)

/Petroselium crispum/

Gyökerei elágazóak és tömegük jelentéktelen. Annál értékesebb viszont a lombja, amit folyamatos szedés mellett is állandóan fejleszt a növény. Íze azonban nem olyan intenzív, mint a gyökérpetrezselyemé. Legismertebb fajtája a mohafodrozatú metélőpetrezselyem, amelynek a neve nagyon találó: levelei fodrozottak, csipkés szélűek, halványzöldek.

- Sima levelű metélőpetrezselyem (Levélpetrezselyem)

/Petroselinum neapolitanum/

Az előbbinél sötétebb, sima levelei vannak, amelyek jóval erősebb aromával rendelkeznek.

BAZSLAIKOM

/Ocimum basilicum - Kerti bazsalikom/

Bazsalikom cserépbenAz olasz konyha egyik alap fűszere. Cserépben vagy erkélyládában is termeszthető. Kellemes illatával és folyamatos virágzásával szép színfoltja a városi lakásnak, és folyamatosan ad friss fűszert a konyhára. A növény kb. 50 cm magasra is megnőhet és bokrosodik. Földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, bőségesen locsoljuk. A bazsalikomot  évről évre újra kell vetni. A hajtáscsúcsokat egész nyáron át folyamatosan szedhetjük. Az ételekhez csak kis mennyiségben adagoljuk, mert jellegzetes aromája elveszi az étel eredeti ízét. Friss levelét teavízbe dobva, igen kellemes aromájú italt kapunk. Zöld levelével télen is ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a tojásos ételeket vagy az üdítő és likőr italokat.

KERTI ZSÁZSA

/Lepidium sativum/

Zsázsa cserépbenA friss zsázsa a tormához hasonlóan csípős ízű, de annál sokkal enyhébb, kellemesebb. Télen különösen magas C-vitamin-tartalma és friss, üde íze miatt fogyasztjuk. A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény: a vetés után 12-14 nappal már fogyasztható. Népi nevei: salátatorma, vadmustár, szépítőfű, kányafű, kerti tormafű, kerti rézsuka, kis zsázsafű. Íze kissé a retekre emlékeztet. Kisméretű termőládában, vagy cserépben termeszthetjük. Vetést követően a 10-12. napon már sűrű, zöld növényzetünk lesz. A növénykék eddigre már két-három apró lomblevelet is fejlesztenek a két sziklevél fölött. A növényeket ollóval vágjuk le a talaj felszíne fölött. Ne húzzuk ki a növényt a földből, mert a gyökérszálak közé keveredett földet nehéz letisztogatni. A növényt a fehér szár egy részével együtt vágjuk le a felhasználáshoz. Leginkább frissen és kis mennyiségben használjuk fel. Ideális vajas vagy krémsajtos kenyérhez, szendvicsekbe, salátához, fűszeres túróhoz, díszítésre. (Csíráját is fogyaszthatjuk, könnyen csíráztatható  egy tálban vagy csíráztatóban.) A levágott növények nem sarjadnak újra, ezért célszerű hetenként egy-egy edénnyit vetni, így mindig lesz vágható és fogyasztható zsázsánk.

A cserepes fűszernövények termesztése

Különböző fűszernövényeket össze is ültethetünk egy nagyobb cserépbe vagy ládába így díszként is szolgálnak otthonunkban.

Ültetés: a földet nyomkodjuk le, és vessük rá a magvakat. Ne takarékoskodjunk a vetőmaggal, ha sűrűn vetünk, bőséges "aratásunk" lesz. A magokat ezután fedjük le 1-2 mm vastag föld- vagy homokréteggel, és ezt is nyomkodjuk le. A termőföld vagy virágföld legyen bio, ha lehetséges. Ültetés után öntözzük be a talajt, majd takarjuk le egy kisebb üveglappal, így a párás környezet hatására gyorsabb lesz a csírázás. A cserepet tegyük, világos helyre ez lehet egy konyhaablak vagy folyosó is.  Komposztot magunk is tudunk készíteni házilag.

Kezelés: fűszernövényeket könnyen lehet cserépben és egyéb edényekben nevelni, csupán arra kell odafigyelni, hogy a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és az edény alján legyen vízelvezető lyuk (érdemes egy kis tányért az edény alá tenni). A fűszernövényt tegyük a fűtőtesttől minél távolabb vagy a levelét permetezzük naponta (kivétel: a cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljuk meg, különben a kis levelek bepördülnek és nem nőnek tovább), így a téli száraz levegő nem károsítja a növényeket. A cserepes fűszernövények rendszeres locsoláson kívül kevés törődést igényelnek, de érdemes őket évente átültetni, mindig egy kicsit nagyobb edénybe. Fontos kéthetente tápoldattal pótolni számukra a tápanyagot, csakis bio tápanyagot használjunk, ha étkezés céljából termesztjük őket!

Szedés: a  fűszernövényeket 10-15 cm felett már kezdhetjük szedni (kivéve a zsázsát).

Az alábbi fűszernövényeket is nevelhetjük még cserében az ablakunkban: tárkony, rozmaring, oregánó, menta, majoránna, zsálya, kakukkfű, citromfű... Ezeket azonban nem  vetjük, hanem tőről osztjuk szét a növényt, vagy a palántát megvesszük kertészetben, majd elültetjük, vagy már a kész fűszernövényt vesszük meg és nevelgetjük  :)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr232463778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisvirágom 2013.11.29. 21:30:45

Oregánó, metélőpetrezselyem, snidling. Most ezek vannak a konyhaablakban a vízifukszia és az 5 éves paprikám mellett. :)
sajnos csak egy ablakom van.
Üdv: egy kertbolond disznövénykertész


süti beállítások módosítása