PurePro JA-103 lúgosító vízionizátor

Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Miért kellene a télnek komornak lennie?

2010.10.08. 11:07 - Törley

Címkék: növény terasz erkély örökzöld balkon tűlevelű

Télen a legtöbb erkály szomorú és lehangoló látványt nyújt. Ezen könnyen segíthetünk, ha ládába örökzöld növényeket ültetünk, így hidegtűrő, ellenálló kompozíciót érhetünk el, melyeknek zöld színe télen különösen szép látványt nyújt. Egy ízlésesen összeállított és helyesen beültetett örökzöld növényegyüttes akár 8-10 évig is mutatós dísze lehet teraszunknak,  balkonunknak anélkül, hogy ez az egynyáriaknál megszokott mindennapos törődést igényelné tőlünk.

Például az alábbi kétféle összeállítás már egy kisebb balkonon is jól mutathat.

1.

Növénylista:

terülő boróka- 2 db Juniperus horizontalis Blue Chip (Henye Boróka): Ciprusfélék családjába tartozó, örökzöld növényfaj. Talajon elfekvő, lassan növekvő borókafajta, levele ezüstöskék.

cukorsüvegfenyő- 1 db Picea glauca Biesenthaler Fruehling (Cukorsüvegfenyő): Lassan növekvő, félárnyékos helyet kedvelő törpefenyő. Tavasszal hajtásai világoszöldek, sárgásak. Kis helyen is elfér, végleges magassága 1 méter körüli.

kúszó fajdbogyókúszó fajdbogyó- 1 db Gaultheria procumbens (Kúszó Fajdbogyó): 10-15 cm magas örökzöld félcserje. Erőteljes növekedésű, heverő szárait tojásdad, bőrszerű, télen megpirosodó levelek borítják. Nyáron virágzik, rózsaszín árnyalatú fehér virágokkal. Ősszel érő bogyói mutatósak, skarlátpirosak.

csarab- 1 db Calluna vulgaris (Közönséges Csarab): bokros,évelő törpecserje, 20–50 cm magas növény (néha 1 méteresre is megnő), a levelek színe a nyári időszakban szép élénk zöld, télen viszont vöröses lesz, virágai lilák vagy rózsaszínűek, virágzási ideje késő őszig, esetleg a tél elejéig is eltarthat. Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt – ezek a leghasználatosabb elnevezései.

hamisciprus- 1 db Chamaecyparis pisifera (Hamisciprus): Eleinte alakja szabálytalan félgömb formájú bokor, amely később törzset fejleszt, és szabálytalan széles kúppá alakul. Lassan növekszik. Hajtásai pikkelylevelesek, fonalasak. Színe sárgás. Ha fiatalon sűrítő metszést alkalmazunk, alakja szebb, sűrűbb lesz. Száraz időszakban öntözzük, nem fagyérzékeny.

Ládahossz: 6o cm. Feltétlenül fagyálló edényt válasszunk, minél szélesebb, annál jobb.

Ültetési idő: szeptember - október - november eleje.

Beültetés és gondozás: válasszunk tőzegtartalmú ültetőközeget. Edény közepére enyhén előredőlve ültessük a fajdbogyót és a csarabot. Így több évre elegendő helyük lesz. A cukorsüveg fenyőt és a hamisciprust a kék boróka között kissé eltolva helyezzük el. Jól locsoljuk meg, amiről fagymentes időben télen se feledkezzünk meg. Sokat elfelejtik, hogy az örökzöld növényeket télen is párologtatják a vizet, ezért ilyenkor is öntözni kell őket. Csak fagymentes napokon locsoljunk, amikor a föld nincs átfagyva, és az öntözővizet ekkor is kissé melegítsük elő. Tavasszal használjunk speciális tápoldatot, amit öntözővízzel juttathatunk a talajba.

2.

Növénylista:

hanga- 4 db Alpesi hanga vagy Havasi hanga (Erica carnea, korábban Erica herbacea) : A havasi hanga örökzöld, kúszó növekedésű, gazdagon ágas törpecserje, magassága 30 centiméter. A virágzási ideje februártól április végéig tart. Már az enyhébb téli napokon virágozni kezd.

csenkesz- 4 db Csenkesz (Festuca scoparia): Tömött párnát alkotó díszfű. Élénkzöld színű, szúrós levelei örökzöldek. Évelőágyak, sziklakertek kedvenc díszfüve. Napos-félárnyékos, árnyékos helyre ültethető. Magasság: 10-15 cm. Virágzási idő: június-július.

Ládahossza: 6o cm. Feltétlenül fagyálló edényt válasszunk, minél szélesebb, annál jobb.

Ültetési idő: szeptember - október - november eleje.

Beültetés és gondozás: Válasszunk tőzegtartalmú ültetőközeget. A csenkeszt a hangák közé váltogatva ültessük be. Az egészet locsoljuk meg. Fagymentes napokon télen is öntözzük. Jól locsoljuk meg, amiről fagymentes időben télen se feledkezzünk meg. Sokat elfelejtik, hogy az örökzöld növényeket télen is párologtatják a vizet, ezért ilyenkor is öntözni kell őket. Csak fagymentes napokon locsoljunk, amikor a föld nincs átfagyva, és az öntözővizet ekkor is kissé melegítsük elő. Tavasszal használjunk speciális tápoldatot, amit öntözővízzel juttathatunk a talajba.

Kreativ tipp: hanga és csenkesz közé ültethetünk pld. Krókuszhagymát, hóvirágot,  vagy más tavasszal virágzó fajtát.

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr232355881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotted 2010.10.08. 22:27:48

Üdv. Most, hogy nálunk a nyári növények bejöttek a lakásba, nálunk is ilyen Calluna vulgarisok vannak az erkélyládákban többek között.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.10.08. 23:14:45

@spotted:

Irigyellek. Én úgy cipeltem be ôket.
A banánból már megint túltermelésem van pedig folyamatosan adományoztam nyáron az oldalhajtásokat el.

figyeldoda 2010.10.09. 07:29:28

Mit ültessünk a téli erkélyre? Anyóst.


süti beállítások módosítása