PurePro JA-103 lúgosító vízionizátor

Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

A muskátli átteleltetése

2010.10.24. 09:00 - Törley

Címkék: kertészkedés muskátli terasz erkély átteleltetés balkon növények

muskátli az ablakbanKorábban már említettem az "Itt van az ősz, itt van újra" c. bejegyzésemben a muskátli átteleltetését, de csak futólag. Most valamivel bővebben leírom a menetét. Ezt a módszert a nagymamámtól láttam, és mai napig ezt használom, mert bevált.

Álló muskátli teleltetése:

Októberben, mikor már hidegek az éjszakák (de még nem fagy) kezdjük el a muskátlik teleltetését. Az álló (kerti vagy paraszt néven imert) muskátlit viszonylag egyszerűen lehet teleltetni. Régi, de igen jól bevált módszer a pincében  való teleltetés (pince hiányában én a padlás feljárójában szoktam, lényeg, hogy fagymentes hely legyen). A töveket szedjük ki a földből, a gyökérzetről rázzuk le a földet, és úgy, ahogy van aggassuk fel gyökérzettel fölfelé (én ekkor még a garázsba akasztom ki, lásd képen), hogy a levelek és a virágok lehulljanak. Időjárástól függően 1 hétig így hagyom majd papír táskába teszem (ugyancsak fejjel lefele),  bekötözöm a táska száját és felakasztom végleges helyére.

 

Muskátli tövek felakasztva

Az átteleltetés során ugyan a lombjukat teljesen elvesztik, de tavasszal (áprlisban)  a földbe ültetve gyorsan, újból életre kelnek, kizöldelnek. Kiültetés előtt javaslom egy vödör vízben áztatni a töveket 1-2 napon át.

A futó muskátlit csak világos, fűtött helyiségben, öntözéssel lehet átteleltetni. Nekik legalább 10-12 fokos hőmérsékletre van szükségük (pl.: lépcsőház) a biztonságos átteleléshez. A magasabb hőmérséklet ellenére itt se vigyük túlzásba az öntözést, mert ebben az esetben különféle betegségek léphetnek fel, és a növény silány hajtásokat fog hozni.

Kb. 5-6 éve kaptam 1 álló muskátli tövet, fenti módszerrel mostanra az összes muskátlim abból lett szaporítva. Idén nyáron igen szépen növekedtek a muskátlijaim, olyan tövem  is volt, ami  elérte a 73 cm-es magasságot.

Az alábbira leltem a neten keresgetés közben: nahát, hogy mi mindenre nem jó egy tejes kanna?!

Muskátli tejeskannában

 

 

 

 

 

 

 

Vidám, szép napot kívánok mindenkinek! :)

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr472357597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása