Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

További adventi dekorációk

2008.12.13. 18:33 - Törley

Címkék: ünnep karácsony advent ajtódísz hellókarácsony mézeskalács recept

Karácsonyi kivilágításManapság rengeteg féle karácsonyi dekoráció kapható a boltokban, minden, mi szem-száj ingere: az egyszerűbb karácsonyfa díszektől,  a ház oldalán felmászó Télapón át, a villogó, zenélő,  fénydekorációkig. Mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és ízlésének megfelelőt. Néha azonban nem árt, ha magunk is készítünk dekorációkat, ha van időnk és kedvünk, már csak azért is, mert így a két kezünk munkáját és szívünket is hozzáadtuk az ünnepi hangulathoz és egy kis egyediséget is bevihetünk ezáltal az otthonunkba. Az advent szépségét az fokozza, hogy hangulatos díszekkel tesszük szebbé otthonunkat, teraszunkat…

Néhány egyszerű karácsonyi dekoráció:

Illatozó Mécstartó grapefruitból

Karácsonyi dekoráció grapefrutitbólKellékek:

- grapefruit (belsejét együk meg)
- kés
- kanál
- sniccer
- hagyományos filctoll
- teamécses.

1) Előkészítés

Vágjuk le éles késsel a gyümölcs tetejét, és körben, a pereme mentén válaszuk el héjától a húsát. Evőkanállal szedjük ki a gyümölcsöt úgy, hogy a belső fehér hártyát is kaparjuk ki. Óvatosan nehogy elszakadjon a héja. Ezután kezdhetünk a díszítéshez.

2) Mintázás. Filctollal rajzoljuk elő a mintákat, amit ki szeretnénk majd vágni. Hasonlóan, mint egy töklámpás készítésénél, csak itt nem szemet-szájat, hanem más, díszítő motívumokat vágunk a héjba.)

- pödrött..

Látványos tálkát készíthetünk úgy, hogy keskeny háromszöget vágjunk ki a grapefruitból  a peremétől indulva a héj kétharmadáig. Az így megmaradt alsó háromszögeket egyesével pöndörítsük befelé.

- pöttyös..

Díszítés egyszerű módja, ha apró köröket szúrunk ki héjából. Erre használhatunk filctollkupakot. Lyukacskák ne essenek túl közel egymáshoz, mert könnyen elszakadhat  a héja.

- rácsos

Először a héj alsó egyharmadánál szúrjuk ki körben a kis karikákat, de ne túl közel egymáshoz, mert a függőleges bevágásnak is be kell férnie. Ezeket a kissé íves bevágásokat sniccerrel hasítsuk ki a héjból, de ügyeljünk arra, hogy az alsó résznél ne vágjuk el teljesen!  Amikor körbeérünk, az íveket toljuk a héj belsejébe, majd húzzuk ki a mellette lévő környíláson. Ugyanezzel a mozdulattal a legvégét hajlítsuk is vissza a nyílásba. Amikor a gyümölcshéj még friss, könnyen hajlítható, tekerhető bármilyen alakzatba, így érdekes térbeli minták sorozatát alakíthatjuk ki.

Én így csinálom: száradáskor a gyümölcshéj zsugorodik, egy-két nap után az oldalak megrogynak, ezért ha tartós darabokat akarunk készíteni, érdemes használat előtt megszárítani a héjakat. Tömjük ki a belsejüket alufóliával, hogy a minta ne sérüljön, de kellően feszesen tartsa a falát. Szellős helyre téve, szobahőmérsékleten két-három nap alatt kiszárad, de sütőben, nem éppen energiatakarékos módon, kb. 50°C fokon néhány óra alatt elérhetjük ugyanezt az eredményt. Sütő ajtaját fakanállal támasszuk ki.

Ha kész a mintázás, beletehetjük a mécsesünket és már kész is.

Fenyőtoboz dísz

Karácsonyi fenyőtoboz díszNem csak karácsonyfára, ajándékra vagy az asztalra, hanem balkonra, teraszra helyezve/kiakasztva is szép dísz. 

- Ha a toboz pikkelyei még zártak, tegyük egy éjszakára a fűtőtestre, szépen fel fognak nyílni.

- Temperával (kevésbé időjárásálló) vagy hobbi festékkel (időjárásálló) fessük fehérre a tobozt.

- Száradás után húzzuk át a pikkelyek homorú felületét barkács- vagy hobbiragasztóba (vagy más vízálló ragasztóba) mártott ecsettel, majd szórjunk rájuk apró, fényes gyöngyöket.

Illatosító narancsból, szegfűszegből lakásba, ablakba

Illatosító narancsból és szegfűszegből- Narancsba szurkáljunk bele szegfűszegeket (saját mintázat szerint, én hosszanti csíkokat formázok belőlük).

- Egy szép szalaggal fogassuk meg és akasszuk fel pl. ablakkeretre, kilincsre, csillárra...

Folyamatosan illatozni fog és, ha ablakba akasztottuk és szellőztetünk a lakásba illatfelhőt fog árasztani. Teraszra is tehetjük.

 

Citromkoszorú ajtóra

Adventi citromkoszorúA mediterrán hangulatot kedvelőknek ajánlom a hagyományos citromkoszorút sárga és/vagy apró élénk zöld citromokból.

Kellékek:

- moha koszorúalap
- virágkötöző drót
- citrom és/vagy lime
- örökzöld ágak
- szaténszalag.

A citromokat rögzítjük az alapra úgy, hogy 3-3 csokrot alakítunk ki a sárga és zöld gyümölcsökből a drótok segítségével: a szár felől, a citrom alsó negyedénél szúrjuk keresztbe egy dróttal a gyümölcsöt, majd rögzítsük hármasával az alapra őket. Az örökzöld ágakat ugyancsak csokorba fogva drótozzuk össze, és így szúrjuk a  koszorúba az 1-1 citrom csokor közé. Végül a szalaggal lazán tekerjük körbe és befejezésként kössünk  egy szép masnit rá.

Adventi citromkoszorú

Tipp: mivel a lime (zöldcitrom) nem tartozik az olcsóbb alapanyagok közé, ezért ezt pótolhatjuk esetleg magyallal vagy más piros bogyós növénnyel, apró piros almával is, aminek élénk színe szépen gazdagítja a koszorút a zöld gyümölcs helyett.

 

És még egy citrom koszorú tipp, készítését lásd a videón.

Mézeskalács házMézeskalács

És végül, de nem utolsó sorban a karácsonyi készülődés elmaradhatatlan része a mézeskalácssütés. Kicsik és nagyok  együtt sürögnek a konyhában és szebbnél szebb formákat, díszítéseket találnak ki. A tésztájából, akár betlehemi dekorációt, mézeskalács házikót vagy karácsonyfadíszt is készíthetünk.

A mézeskalács egyszerű receptje:

- 50 dkg liszt (20dkg lehet teljes kiörlésű liszt)
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vegyes virágméz
- 5 dkg margarin
- 1-1 púpozott kávéskanál, őrölt fahéj és szegfűszeg (lehet mézeskalács fűszerkeverék)
- 4 púpozott kávéskanálnyi  szódabikarbóna.

Mézeskalács sütik és díszek

Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kinyújtjuk és az alakzatokat kivágjuk,mintázzuk. Sütés előtti díszítéshez: mazsola, dió, mandula, mogyoró, aszaltgyümölcs. Sütés utáni díszítéshez: fehérmáz (1 tojásfehérje és 15 dkg porcukor -színezéshez ételfesték- kikeverve és habzsákból kinyomva), színes cukorkák a mázra.

Tipp: tészta hűtés nélkül is több napig eláll, ezért  egyszerre akár dupla mennyiséget is készíthetünk belőle. Én fémdobozban szoktam tárolni.

Végül egy könyvet szeretnék ajánlani a Libri forgalmazásában:
Mézeskalács könyv a Librinél

24 egyszerű, gyönyörű mézeskalács-figura receptje.

Technikák, egyszerű receptek, az elkészítés minden egyes lépésének leírása könnyű, szórakoztató időtöltéssé teszik a mézeskalács-házikók elkészítését.

Karácsonyfadísz-sütemények, mézeskalács Noé bárkája, gőzmozdony, hintaló, feldíszített elefántok és még sok más figura leírása.

Több mint 150 színes fénykép.

Itt megrendelheted 5% kedvezménnyel: Libri.hu.

Kapcsolódó írások:

- Ha eljő az Advent...

- Adventi naptár készítése

- Ó zöld fenyő, ó műfenyő!

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr72821079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása