PurePro JA-103 lúgosító vízionizátor

Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Nagyanyáink is így csinálták 4.

2013.02.04. 10:11 - Törley

Címkék: kertészkedés erkély növényvédelem balkon palántázás

tojashej01.jpgMi mindenre lehet jó a tojáshéj a kertben és a ház körül?

Olyan drága a tojás, hogy nincs szíve kidobni még a héját sem? Íme, néhány módszer a hasznosítására, amiket nagyanyáink is talán alkalmaztak.

PALÁNTÁZÁS: A tojás dobozába tegyük vissza az üres, kiöblögetett, félbevágott tojáshéjakat – mindegyik aljába szúrjunk egy-egy lyukat lefolyónak. Rakjunk a tojáshéjakba 1, maximum 2 magot, és öntsünk rájuk virágföldet. Ha már annyira megnőttek a csírák, hogy ki lehet őket vinni a kertbe/szabadba, ültessük ki őket tojáshéjastul. A tojáshéjat roppantsuk össze beültetéskor, a tojáshéj értékes komposzt a földnek. TIPP: ha többféle magot ültetünk, akkor az egy-egy tojáshéj oldalára felírhatjuk a benne lévő növény nevét egy alkoholos filctollal. Nem kell a tejfölös poharakat gyűjtögetnünk többé :)

NÖVÉNYVÉDELEM: A kertben a tojáshéj nem mérgező, természetes növényvédő szerként használhatjuk. Zúzzunk össze tojáshéjakat és szórjuk a zöldségek, virágok köré a kertben/balkonládákban, hogy megvédjük azokat a csigáktól, meztelencsigáktól és hernyóktól anélkül, hogy vegyszerekhez kéne nyúlnunk.

TRÁGYÁZÁS: A tojáshéj gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, magnéziumban, amelyek segítik A növények gyarapodását, növekedését. Törjük össze a tojáshéjakat kisebb darabokra és használjuk komposztnak.

TAKARÍTÁS: Ha a porrá aprított tojáshéjat szappanos/mosogatószeres vízbe tesszük, könnyedén eltávolíthatjuk az  edények, tepsik, vázák és termoszok, stb. nehezen eltüntethető szennyeződéseit, makacs foltjait.

tojashej02.jpg

TIPP Kreatívaknak! TOJÁSMOZAIK! A kép magáért beszél: egyszerű és a gyerekkezek is könnyen dolgoznak az összetört tojáshéjjal. Az én unokáim nagyon élvezték :)

tojashej03_mozaik_1.jpg

...és egy profi tojásmozaik:

tojashej02_mozaik.jpg

...és a tojásmozaikkal díszíthetjük cserépedényeinket is:

tojashej01_mozaik.jpgtojashej04_mozaik.jpg

Hogyan készíthetünk fentiekhez hasonló tojásmozaikokat? Hamarosan megmutatom!

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr615061803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása