Ismét, immáron harmadszorra jelentkezem néhány, nagyanyám korából származó, hasznos tanáccsal növényeink ápolásához.
Az előzőek itt olvashatóak:
Nagyanyáink is így csinálták 2.
- MEZEI ZSURLÓ GOMBÁSODÁS ELLEN
1 kg friss vagy 15dkg szárított mezei zsurlót 10 liter vízben 24 órán át, hagyjunk ázni, majd lassú tűzön fél óráig főzzük. Szűrés és 1:5 arányú hígítás után száraz időben permetezzünk vele. Magas a kovasavtartalma, fokozza a növény ellenálló képességét, segít a gombás betegségek megelőzésében és visszaszorításában.
- RÓZSA
Erősebben illatozik a rózsa, ha melléültetünk egy-egy fej hagymát. Virágjaink színei pedig élénkül, ha körülötte a talajt 2 cm vastagon beborítjuk faszénporral, és alaposan meglocsoljuk. A forrázott tealevél a rózsa legjobb trágyája.
- TOJÁS FŐZŐVIZE
Ha tojást főzöl, akkor a főzőlevet ne öntsd ki, a tojás főző vize (kihűtve) ugyanis kiválóan alkalmas öntözésre. Sok, a növénynek szükséges ásványi sót tartalmaz.
- PÁFRÁNY ÖNTÖZÉSE
Páfrányt gyenge teával öntözzük. Szépségével meghálálja az időnként az ilyen locsolást.
- VIRÁGLÁDÁK KEZELÉSE
Fa virágláda, dézsa, apácarács, stb. tartósabb lesz, ha jól átkenjük lenolajjal. Ha már használt fa virágtartót szeretnénk vele lekezelni, előtte mindenképp csiszoljuk át a felületet csiszolópapírral.
- MIRE JÓ A KÁVÉZACC?
A kávézacc felhasználásának talán leismertebb formája, hogy tápoldatként használják olyan növényeknél – mint például az örökzöldek vagy a rózsa - amik szeretik a savas virágföldet. Egyszerűen csak a virágföldre kell hinteni, kicsit belekeverni, majd megöntözni. De nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc, a komposztálóban is jó helyre kerül, odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át.
Folytatás következik: Nagyanyáink is így csinálták 4.