PurePro JA-103 lúgosító vízionizátor

Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Hogyan etessük télen az énekesmadarainkat?

2008.11.04. 19:20 - Törley

Címkék: kert terasz erkély madáretető balkon

madáretetőA városok, falvak utcáit járva mostanában egyre több ablakban, balkonon, teraszon láthatunk madáretetőket. A madarak etetésével télen, a zimankóban egy kis vidámságot, melegséget varázsolhatunk az ablakunk elé. A kis madárkák látványa jobb kedvre derít minket, örömöt okozunk magunknak azzal, hogy az éhes kis madaraknak megkönnyítjük az elemózsiára találást.

Havas, zúzmarás, ónos esős hajnalokon, ha a madarak nem jutnak eleséghez, néhány óra alatt nagyon legyengülnek (felfokozott anyagcseréjük lévén 12-16 óránál hosszabb ideig nem képesek éhezni), ezért az énekesmadarak védelméhez havas és fagyos időben hozzátartozik a rendszeres etetés. Az énekesmadarak rá vannak utalva az ember segítségére.

A fagyok beállta után (november vége, december eleje) kell elkezdeni az etetést, és amíg tart a hideg idő (február végéig), folyamatosan eleséget kell rakni a madáretetőbe. Enyhe időben kevesebbet adjunk.

A madáretetőket az ablakpárkányra vagy az balkon, terasz korlátjára, lehetőleg szélárnyékos helyen erősítsük fel (lehet lábra állított etetőket is ki rakni).

A madáretetőket, főleg a magvakkal táplálkozók keresik fel, mint a pinty, rigók, citromsármány, de a cinke is. Ez utóbbi a faggyúba olvasztott magot kedveli (ezt házilag is elkészíthetjük). A magevőknek a madáretetőbe napraforgómagot, diót, kender és dinnyemagot, almamagot, kölest, rizst, lombos és tűlevelű fák magvait, továbbá nem sózott(!) szalonnát is tehetünk ki nekik. Tehetünk ki kenyérmorzsát, főtt tésztát is, a feketerigók számára apróra vágott főtt húst, zöldséget vagy burgonyát (csak egy napra valót tegyünk ki nekik, mert ha ezek megsavanyodnak, bélfertőzést okoznak).

madáretetőKezdjük kis adagokban az etetést! Egyszerre ne tegyünk ki túl sok ennivalót, amikor a madarakat a balkonra, teraszra akarjuk csalogatni. A megmaradt eledel könnyen átnedvesedhet és megpenészedhet. Ezért a kezdeti kisebb adagokat fokozatosan növeljük: ahogy egyre több madár jelentkezik, és egyre gyorsabban fogy az eleség. Énekes madarak egy-két nap alatt odaszokhatnak. Hasznukat aligha kell részletesen ecsetelni. Tudjuk róluk, hogy rengeteg káros rovart szednek össze, és a legszorgosabb segítőtársaink. (A közepes nagyságú madarak –pl. fecske, rigó- testsúlyának 20-25%-át kitevő rovarmennyiséget fogyaszt el, és a legkisebbeknél –pl. cinege- ez a mennyiség 3o%-ra emelkedik.)

Ha társasház erkélyén helyezünk el madáretetőt, egy dologra feltétlen figyeljünk oda még: olyan helyre helyezzük ki azt, hogy alsó, oldalsó szomszédunk erkélyén ne keletkezzen kosz (szétszórt eleség stb.)

Ha van macskánk, olyan helyre tegyük az etetőt, hogy a macskosz ne nagyon zavarhassa a madarakat etetés közben.

Ha elkezdtük a madarak etetését. Akkor nem szabad tavaszig abbahagyni, mert a terített asztalhoz hozzászokott kis vendégek éhen pusztulnak!

Milyen etetőtípusokat használjunk?

Nagyon sokféle etető közül lehet ma már választani. Nem kell megvenni a legdrágább etetőt, általában az egyszerűbb megoldások a jobbak. Igazából nem is kell költeni az etetőre, hiszen az eleséget lehet a földre, vagy az ablakpárkányra is szórni. Sőt, nincs annál nagyobb öröm, amikor a saját magunk csinálta etetőre járnak a madarak nap, mint nap.

Egy egyszerű tipp:

Gyerekkoromban télen az erkélyre készítettünk üres flakonból madáretetőt, amit napraforgómaggal töltöttünk fel, és egy madzagon fellógattuk a falra. Ennél egyszerűbb talán nincs is. Igaz a műanyag nem egy természetes anyag.

Készíthetünk maráretetőt még fából, nádból, fonott kosárból, erősebb kartonból vagy akár lopótökből is. kezdjük el időben a madáretető elkészítését.

Mindenkinek élményekben szép madáretetést, és etetőkészítést kívánok!

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr34747989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.11.12. 22:57:15

mi most is üres flakonból készítünk madáretetőt, nagyon ronda, nem környezetbarát, de ez vált be leginkább a madarak szerint. :)
főleg, mivel nem 5 literes óriásflakonokból csináljuk őket, és abba be is tudnak szállni, meg tudnak pihenni a madarak (teljesen vicces látvány, ahogy a csapatokban érkezők szépen váltják egymást, amikor egy-egy leleményesebb példány nem hajlandó időben kijönni, a többiek felkapják a vizet és kikergetik).
esőben, hóesésben, erős szélben különösen szeretik az óriásflakonos etetőt.
mellé érdemes madárkalácsot, cinkegolyót tenni, hogy másfajta, nem harcias madarak (pl kékcinege) is tudjon a többiekkel egyidőben enni.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.11.12. 22:58:03

bocs, szóval helyesen: mivel nem kisebb, hanem 5 literes óriásflakonokból csináljuk őket...

rbzl 2008.11.12. 23:23:43

A Magyar Madártani Egyesület boltjában lehet venni mindenféle jó etetőt, amiket csökkent munkaképességű emberek készítenek, ajánlom mindenki figyelmébe!
Az etetés mellett roppant fontos az itatás is, fagyos időben óriási segítség a madaraknak, ha kis tálkában vizet is találnak az etető közelében. Mi kisebb műanyag ételtároló dobozt használunk, reggel kipattintjuk a jeget belőle, meleg vízzel feltöltjük, és lehetőleg napközben is többször ellenőrizzük, nem fagyott-e meg, szükség szerint kiolvasztjuk.

Átlátó 2008.11.12. 23:41:46

Köszönjük! Az ismétlés a tudás...

Bazsi 2008.11.13. 01:14:37

KENYÉRMORZSÁT, KENYERET NE!!! Megdagad a belükben.
> Az énekesmadarak rá vannak utalva az ember segítségére.
bocs, de ez baromság. nem az 10 000 éve jelentek meg.

Ediacara · http://ediacara.freeblog.hu 2008.11.13. 05:36:42

A kékcinke nem harcias??? Nálam úgy elkergeti a verebet, hogy ihaj! :-) Egyébként nekik az egészben kiakasztott napraforgófej az abszolút kedvencük
A legharciasabbak a rigók, egyébként nekik az alma a kedvencük, szerencsére a zöldségesünkben mindig van hibás alma olcsón, így ők ezt kapnak. A többiek szotyit, faggyús cinkegolyót, illetve mogyorót. Amúgy van macsekunk, aki imádja a madarakat nézni, de úgy alakítottam ki a párkányon a helyet, hogy az etető és az ablak közt pár kis bokros növény van, ami mögé elbújik a macs, így ő nem látszik kívülről, nem zavarja a madarakat, viszont nyugodtan mozizhat közben átlesve az ágak közt. Arra amúgy igen hamar rájött, hogy kussolva kell lapítani és úgy nézni, mert ha ugrál, észreveszik s vége az előadásnak, így már csak szépen lelapul a párkányra és figyel, csak a szeme mozog, s mindenki jól jár. :-)
Személyes kedvenceim a fenyvescinegék, a csuszkák és a csízek. Szerencsére nagyon sok madár van felénk. :-)
Nyáron az etetőben egy mély tálban víz van a tollasoknak, akkor inni-fürdőzni járnak, részben ugyanazok, akik télen enni.

mrs gyrmur 2008.11.13. 06:55:25

Nálunk tavaly eléggé sokéig jöttek enni, még tán áprilisban is. A gyerekeim is meg tudták egy idő után különböztetni a madarakat , mert láttunk ám zöldikét, vörösbegyet is.

bélabácsi 2008.11.13. 11:39:49

Ne várjatok november közepéig vagy végéig.
A cinkék nem találnak már ehetőt az erdőben hiába nincs még fagy!
Nálam egy hete itt vannak!

matifu39 2008.11.13. 15:12:15

Nekem pont ilyen madáretetőm van, mint a képen látható, csak kissé már viharvertebb. A cinkék látogatják előszeretettel. Érdekes módon - bár rengeteg veréb van a környéken - több cinkét látni benne, mint verebet.

Kristáyl 2008.11.14. 08:41:58

Hát ez fantasztikus!

Épp a minap vettem madáretetőt. Tehát teljesen tudatlan ezen a területen.
Az etető a teraszon lévő prgolára lett felszögezve. /a formája olyan mint a fényképen/ A tálkába tettem téli madáreledel magkeveréket és egy cinke faggyúgolyót... A terasz nagy, tágas...a Duna árterére néz. Tehát nics zaj, mégsem jöttek még.:(( vagy én nem láttam öket, mivel este érek haza és kora reggel indulok el.

Valamit én csinálok rosszul::
Az írás nagyon hasznosnak találom. Részemről: Köszönöm

Törley · http://viztisztitas.try.hu 2008.11.16. 22:01:54

Kedves Kristályl!

Köszönöm a hozzászólást és a kérdést! A madaraknak idő kell, hogy felfedezzék és odaszokjanak a új etetőjükhöz. Olyan magasan legyen az etető, hogy a macskák ne tudjanak felugrani, mert ez távoltarthatja őket. Elrontani nem igazán lehet az etetésüket, ha jó helyen van az etető és az eledel is megfelelő, akkor biztos a siker! Egyébként az eledel fogyásából észre fogod venni, hogy ott jártak-e a madarak, vagy sem. Sok sikert!

nodekornél 2015.11.06. 11:33:25

Ahhoz mi kell, hogy ne a galambok uralják a terepet? Két évig nem jöttek, csak gerlék verebek cinegék néha vöröshagyma, de tavaly óta galamb és szinte csak ők :( koszonom a segítséget!


süti beállítások módosítása