Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Nagyanyáink is így csinálták

2010.10.22. 11:22 - Törley

Címkék: virág kert tetvek növény kártevők tápoldat

Olyan házi praktikákat szeretnék most közreadni, amelyek régi,  már nagyanyáink idejében  is használt és bevált módszerek a növénytermesztéskor. Ezek mindig jól jönnek a kertészkedés során.

 

 

 

 

- NÖVÉNYI TÁP ÉS TETŰ IRTÓ

Hozzávalók:

1. csalán 2,5 kg

2. víz  10-12 literes vödör

csalánElkészítése: A frissen szedett csalánt beletesszük egy vödör vízbe és állni hagyjuk egy hétig, ebből lesz a csalánlé. Miután kivesszük a csalánt, a komposztba (ha van) lehet tenni. Ezután locsoláshoz a következő arányt használjuk belőle: 1 liter csalánléhez öntünk 10 liter vizet.

A csalánból készített táp garantáltan elűzi a tetveket. Tapasztaltam, hogy a növényekre valóban jó hatással van. Nálam erősebbek és zöldebbek az így öntözött növények.

A csalán rendkívül jó talajjavító. Vasat, kovasavat, nyomelemeket tartalmaz, és humuszban gazdag talajt hagy maga után. 

- LEVÉLTETVEK ELLEN 1.

Levéléltetvek elriasztása banánnal. Levéltetvek támadták meg a rózsabokrot vagy egy másik növényünket? Rovarokat vonzó gyökerek köré helyezzünk szárított vagy felszeletelt banánhéjat 3-5 cm mélyen a földbe! Meglátjuk, a kis élősködők hamarosan elmenekülnek.

- LEVÉLTETVEK ELLEN 2.

fekete levéltetűSzükségből az idén én is ki próbáltam: Fekete levéltetvek lepték el az oszlopos almafámat. Ha éppen nincsen kéznél katicabogár "farm", akkor a következő tetűirtó módszer biztosan beválik.

A recept: két evőkanál szalmiákszeszt oldjunk fel egy liter vízben. Ezzel az oldattal öntözzük meg a növényt. Ha szükséges, néhány nap múlva ismételjük meg.

Nekem bevált, csak egyszeri alkalommal öntöztem meg a növényt, és a tetvek mind kipusztultak.

- PAJZSTETVEK ELLEN

PajzstetűA pajzstetvek apró, sápadt-barna pajzzsal védett rovarok, melyek a növények szárán és levelein károsítanak.

Kettő megoldás is van ellenük: vagy szappanos (kenőszappanos) oldatba mártott kendővel mossuk le, a növényt vagy ecsettel távolítsuk el őket a növényekről. Nagyon erős fertőzés esetén permetezzünk. Pajzstetű elűzésére hatásos permetszer a szappanból és dohánymaradékából készített, kihűlt főzet.

- CSIGÁK ÉS LÁRVÁK ELLEN

csigaA csigák és a lárvák rögtön eltűnnek, ha a "megtámadott" növényt beállítjuk egy vödör vízbe.

 

 

 

- KÁRTEVŐK ÉS FÉRGEK ELLEN

Mindenféle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növény cserepébe egy fokhagyma gerezdet dugunk.   A hagyma nem zavarja a növényt, csak a kártevőt.

- NÖVÉNYI TÁP TOJÁSHÉJBÓL

Tojáshéj igen jó trágyaalapanyag. Tegye a héjakat jól zárható edénybe, és öntse fel őket vízzel. 2-3 hét múlva a levével trágyázhatja növényeit.

A tojáshéjat ne dobjuk el főzéskor: összetörve szórjuk a komposzt (ha van) tetejére.

- MIRE JÓ A LEFORRÁZOTT TEALEVÉL?

A leforrázott tealevél a rózsa legjobb trágyája. Én zöldteát iszok rendszeresen, ennek a leforrázott és kihűlt levelét mindig rászóróm valamelyik növényre

- MIRE JÓ AZ ASZPIRIN?

Aszpirin nemcsak magunknak, hanem kertünknek is gyógyulást hozhat. Kertészek egy része az összezúzott tablettát gyökeresedést segítő anyagként használja, vagy vízzel keverve a talaj gombás fertőzéseit igyekszik megszüntetni vele. Legyünk óvatosak, mert túl nagy mennyiségben égést vagy más károsodást okozhat a növénynél! Talajkezelésre az ajánlott mennyiség ½ vagy 1 tabletta. 1 tabletta 1 liter vízben oldva.

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK HAMAROSAN

Nagyanyáink is így csinálták 2.

Nagyanyáink is így csinálták 3.

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr602357816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása