Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Védekezz töklámpásal a démonok ellen!

2008.10.30. 11:11 - Törley

Címkék: ünnep halloween terasz erkély balkon töklámpás

helloweenNálunk még gyerekcipőben jár a Halloween ünnepe és annak hangulata, ezt az ősi hagyományt elsősorban az angolszász országokban őrzik. Ünnepi hangulatát tekintve vetekszik a szilveszteri bulikéval, ugyanakkor hatalmas üzlet is egyben – és nem csak a hagyományt őrző angolszász világra igaz ez, hanem az azt  kritikátlanul befogadó Kelet-Európára is. Nálunk is lehet már mindenféle tárgyat, kiegészítőt vásárolni, amikkel feldíszíthetjük magunkat és környezetünket, még Halloween tanfolyamra is elmehetünk, hogy megtudjuk a tökéletes töklámpás elkészítésének rejtelmeit. Mindezt azért, hogy...

Miért is? Kevesen vannak azonban tisztában ennek a pogány eredetű  nnepnek a valódi jelentésével.

Nézzük, miért is gyújtanak töklámpásokat, miért járnak boszorkányoknak öltözött gyerekek ijesztgetni a szomszédokhoz és tulajdonképpen honnan is ered ez az érdekes hagyomány?

A gyökereket tekintve a Halloween többféle, egymástól időben is eltérő hagyományból ered. Számos ősi kultúra képviselői hittek abban, hogy a tél közeledtével, a nap erejének gyengülésével, a gonosz ereje lesz úrrá a világon. A kelták hagyománya szerint ilyenkor még egyszer visszatérnek a holtak szellemei, mielőtt végleg a holtak birodalmába távoznának. Hiedelmükben október utolsó napján a temetők kapui Halloweenkitárulnak és az elhantolt lelkek útra kelnek, felkeresik egykori lakhelyüket, ijesztgetnek és megpróbálnak visszatérni a világba. Ezen a napon megszűnnek a határok az élők és a holtak világa között. Ekkor Iijesztő jelmezekbe öltözött emberek vonultak fel, parádéztak, tüzeket gyújtottak az utcán, hogy kinézetükkel, kiáltásaikkal, sőt áldozatokkal elriasszák a gonosz démonokat, akik –hitük szerint- képesek voltak embereket gyötörni, gyermekeket lopni, tönkretenni a vetést, vagy éppen megölni a háziállatokat. A házukból kilépők által viselt félelmetes maszkok néha azt a célt is szolgálták, hogy a szembejövő szellemeket megtévesztve azt a benyomást keltsék, hogy ők maguk is közéjük tartoznak. 

A 7. században, miután a katolikus egyház számára november elseje mindenszentek ünnepe lett, a kelta ünnep keresztény jelmezben szivárgott be a naptárba. Az ünnep előestéje, a mindenszentek napja, majd a néhány évszázaddal később megalkotott november 2-ai halottak napja együtt jó alapot adott a pogány tradíciók túléléséhez. Az Újvilágba – az ír bevándorlók csempészték be a Halloween-t az 1840-es években.Halloween

A Halloween elüzletiesedése már huszadik század vívmánya: bár az egyházi ünneptől mára teljesen elszakadt, szellemi tartalmáról ugyanez nem mondható el, ezt mutatják a halottkultusz erőteljes hatására utaló kedvenc motívumai, a csontvázak, boszorkányok, denevérek, gonosz arcú töklámpások, stb. 

Napjainkban a Mindenszenteket megelőző nap eredeti jelentősége alapjában megváltozott és főleg gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy élénk képzelet alkotta ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek ("jack-o-lanterna"), s rémisztőnek tűnő fenyegetésekkel házról-házra vándorolva gyümölcsöket és édességeket „zsaroljanak” ki az ott lakóktól. Halloween

Ha van kedvünk, mi is díszítsük fel környezetünket és űzzük el a szellemeket egy-egy töklámpással, mécsessel vagy boszi figurával. Ha nem is hiszünk a hagyományban és a szellemekben, akkor csak a hangulat kedvéért is megtehetjük. saját magunk is elkészíthetjük a dekorációkat. Ha van gyerek a háznál, biztos nagyon fogja élvezni a tökbél kivájását és felnőtt felügyelettel (éles késsel) a tök arc készítését, majd kivilágítását.

 

Néhány ötlet

HalloweenTöklámpások: minél formásabb tököt szerezünk be, majd kivájva és pl. a száján, vagy a tetején, esetleg a hátán vágott lyukon keresztül dugjunk egy mécsest be, majd gyújtsuk meg. Helyezzük biztos alapra. Akaszthatunk két oldalára drótot félkörívbe meghajlítva, hogy hordozható legyen. Akár emeletes töklámpást is készíthetünk.

HalloweenHalloweenHalloween

 

 

 

Ha nem nem akarunk vagdosni, akkor fessünk rá arcot (pl. fekete festékkel, alkoholos filccel), ebben az esetben mellé állíthatunk egy mécsest. Kartonból kivághatunk baglyot,  denevért, pókot, feketemacskát, rongyból készíthetünk boszit köré. Száraz falevelekkel, ágakkal, kukoricacsuhéval díszíthetjük a kompozíciót.

HalloweenHalloween

Halloween

 

 

 

 

 

 

 

Halloween

Más tök dekoráció: ha nem kapunk megfelelő tököt, színes kartonból is kivághatunk tökfejeket és arcot rajzolhatunk nekik. A szemeket, szájat orrot, ha kivágjuk mögé mécsest tehetünk (ne közel, nehogy meggyulladjon).

 

 

 Süti: mézeskalácsból, a fantáziánkra van bízva (ezt szeretni fogják a legkisebbek).

HalloweenHalloweenHalloween

 

 

 

 

 

 

 

Légies tökök és más:

HalloweenGyerekekkel készíthetünk a Halloween  lufikat teraszra, balkonra. Szerezzünk be narancssárga lufikat és fekete alkoholos filccel rajzoljunk rájuk arcokat (szemet, orrot, szájat…). A tökutánzatú fejeket csokorba kötjük, és  fel fűgesztjük. Ha van lufitartó  pálcánk akkor cserépbe, ládába sorban beszúrhatjuk a földbe is. Tökfejen kívül rajzolhatunk még színes léggömbökre denevért, baglyot, stb.

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

A bejegyzés trackback címe:

https://balkon.blog.hu/api/trackback/id/tr18740176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kúrcsány Ferenc 2008.10.30. 20:12:14

Leszarom, nem vagyok angolszász.

gadget 2008.10.30. 20:26:05

Szép felütés kedves Kúrcsány.

Ennek ellenére egy tökfej elfér a teraszon, és ilyenkor a hosszú éjszakákon tök jól néz ki ahogy világít. Az üzleti vonatkozásaitól eltekintve nekem tetszenek a töklámpások, csak úgy maguk miatt. Nekem lesz is, a tök már megvan. :)

SzMiki 2008.10.30. 20:36:08

Muszáj erőltetni mindenáron, akárcsak a nyomorult Valentin napot, a virágosok ünnepét, hadd szórja az ostoba nép a pénzt :)
Remélem lesz egyszer egy jó lehúzós írás erről is, akárcsak a Valentin napról a puzser.hu oldalon:
"Valentin nap: a vallomásvásár

2006. február 14. kedd, 08:01

A Valentin napban a nõk érzelmi zsarolása és a modern marketing köt megbonthatatlan szövetséget az emberi jóízlés ellen.

Tehet-e egyetlen férfi is arról, hogy (szomorúan írom le) a nõk többsége képtelen a hétköznapok százainak megélt valóságában megbizonyosodni választottjának érzéseirõl? Azokról az érzésekrõl, melyekrõl azonban fél perc alatt meggyõzhetõek egy piros, fröccsöntött mûanyag szív segítségével.

Persze lehet, hogy inkább arról van szó (és ezt már félve írom le), hogy a férfiak többsége képtelen ezt a bizonyos érzelmi elkötelezettséget a hétköznapok jelenvalóságában tanúsítani. (Hadd hivatkozzak itt arra a méltatlanul kevésszer hangoztatott orvosi tényre, mely szerint az ejakulációt követõ tíz másodpercen belüli elalvás bizonyos élettani okokra, mégpedig a vérnyomás hirtelen lezuhanására vezethetõ vissza.) Egyszóval azért van szükségük a nõknek a Valentin napra, hogy egyszer az évben a férfiaknak számonkérhetõen kelljen olyan magatartást tanúsítaniuk, amely normális körülmények között még az elsõ aktus elõtt sem indokolt.

Persze ha csak ez az egyetlen ilyen nap lenne, szót sem érdemelne az egész, de így, hogy ott van a születésnap, a névnap, a nemzetközi nõnap, a házassági, megismerkedési, elsõ csókolózási évforduló, megannyi remek alkalom a férfiak lehúzására és a szeretet-zsarolásra, mégiscsak jogosnak tûnik a kérdés: Na erre meg mi szükség volt?!

Azt hiszem, kellõ alappal utálom azt, amikor a fogyasztásipar rátenyerel bizonyos ünnepekre - lásd karácsony - megfosztva azokat eredeti jelentésüktõl és rájuk nyomva a birtokában lévõ egyetlen billogot: Fogyassz! Mit érezzek hát az iránt az ünnep iránt, mely nem is létezne fogyasztásipar nélkül, mely azzal a bizonyos billoggal a testén született, melyet maga a marketingkaszt dolgozott ki?!

Meg is látszik rajta. Elég csak egy pillantást vetni arra az ordenáré bóvliáradatra, amely ilyenkor elárasztja az ajándékboltokat, s amelyrõl évek óta hiába próbálok tudomást sem venni. Nagy bajban lehet az a kapcsolat - gondolom ilyenkor - amely efféle förtelmes giccsekbe csomagolt vallomásokra szorul. Pedig csak én vagyok bajban. Forog a gyomrom és sehol egy WC.

Ennek az ünnepnek sem megemlékezhetõ forrása, sem értékelhetõ kulturális hagyománya, sem követhetõ erkölcsi tartalma nincs. Csupán azért pattant ki valaha egy marketing manager tudatalattijából, hogy a párkapcsolatokban rejlõ megalázásokból és megbocsátásokból, együttlétekbõl és megcsalásokból, sértettségbõl és bûntudatból származó belsõ energiákat anyagi profitra váltsa! Rá és mûvére ezúton is szálljon cukormáztól ragacsos megvetésem!"

Rá Dios 2008.10.30. 20:36:39

Nem vagy angolszász, az a modorodon is látszik. Ha nem érdekel, ne olvass, ne írj, ne beszélj...de ne rontsd mások kedvét, kérlek.

vasutas 2008.10.30. 20:39:25

Ez egy ősi ír szokás. Hazánkban már a 30-40-es években járták a házakat, utcákat a gyerekek és töklámpással riogatták az embereket. Olcsó volt a tök, kertben termesztették, nem csináltak ebből ilyen nagy üzletet. Akkor még volt hangulata, ma a gyerekek már csak a cukorkáért mennek a házakhoz riogatni!

közlekedési bűnöző 2008.10.30. 21:42:52

Ez skót szokás, de a kérdés inkább az, hogy kit érdekel ez Magyarországon ????

A válasz pedig: Azt aki a média hatására él.....

Azok ünneplik a Valentin napot is... 90 -es években senkinek fingja sem volt, hogy mi az.... inkább tudták, hogy mi az a Gyed Moroz.....

KoborMacska 2008.10.30. 22:01:29

SzMiki: na ne ma! Az elalvas 10 masodperccel az ejakulacio utan azert durva, vernyomas ide vagy oda! Szerencsere olyannal meg nem volt dolgom, aki ennyire onzo lett volna.

Hogy az eredeti temahoz is hozzaszoljak, en nagyon elvezem a Halloween unnepet. Engem nem erdekel hogy uzletet is csinalnak belole mellesleg, nekem egyszeruen tetszik, hogy sokan jelmezbe oltozve jarjak a varost, sot aznap akar ugy mennek dolgozni.... az esti mokakrol nem is beszelve.
(Vancouverben elek.)

Tea 2008.10.30. 22:08:38

"Nálunk még gyerekcipőben jár a Halloween ünnepe és annak hangulata, ezt az ősi hagyományt elsősorban az angolszász országokban őrzik."

Ennek nem sok értelme van, ahogy a Halloween nálunk történő ünneplésének sem.
1. Mi az hogy gyerekcipőben jár? Miért kellene nekünk átvenni egy külföldi ünnepet, amelynek vajmi kevés köze van a mi kultúránkhoz?
2. Jóhogy az angolszász országokban "őrzik" a hagyományt, nálunk nincs mit őrizni egy olyan hagyományon, amely nem része a kultúránknak.


süti beállítások módosítása