Szép balkonod legyen!

Praktikus tanácsok és ötletek balkonnövények ápolásához, az erkély berendezéséhez, díszítéséhez. Kérdezz, segítek! Szólj hozzá, mondd el saját tapasztalatodat!

NYITÓLAP

Gyere Te is a Facebook-ra!

Könyvajánlat

Primula elsők között virágzik!

2013.02.06. 13:07 - Törley

Címkék: virág kert növény terasz erkély balkon balkon növények

primulaPrimulát nevelni ablakpárkányon, virágágyásban vagy balkonon nagyon régi szokás. Hagyománya egészen a viktoriánus korig nyúlik vissza.

Most, januárban, szabadban a korai fajták már virágozhatnak, de a kevésbé hidegtűrő fajták csak március/április felé nyiladoznak! Kertészetben már bőségesen válogathatunk a nem is túl drága és különböző formájú és virágú primulákban. A sok fajta között mindenki talál magának kedvére valót. Ha most még a lakásban tartjuk és majd elvirágzik, kiültethetjük a szabadba, és mivel évelő növény, több évig gyönyörködhetünk benne.

AquaSpirit SH-1 zuhanyszűrő (KDF)

Kókuszból nyert virágföld!

2013.02.04. 10:31 - Törley

Címkék: kert kertészkedés terasz erkély virágláda balkon

kokuszbol_viragfold01.jpgTél vége felé felé figyelmünk újra a növényeké! Ilyenkor sokan vásárolnak szobanövényeket vagy konyhába fűszernövényeket.

Aki kezdő virágtartó, annak felhívom a figyelmét, hogy nagyon sokszor a kertészetben tőzegbe ültetik a növényeket. Ez kezdetben nagyon jó a növénynek, mert műtrágyával van keverve, de a tápanyagot egy idő után feléli a növény.

Sajnos sokan nem tudják ezt, és csak azt tapasztalják, hogy hiába gondozzák, lassan elpusztul a növényük.

Nagyanyáink is így csinálták 4.

2013.02.04. 10:11 - Törley

Címkék: kertészkedés erkély növényvédelem balkon palántázás

tojashej01.jpgMi mindenre lehet jó a tojáshéj a kertben és a ház körül?

Olyan drága a tojás, hogy nincs szíve kidobni még a héját sem? Íme, néhány módszer a hasznosítására, amiket nagyanyáink is talán alkalmaztak.

PALÁNTÁZÁS: A tojás dobozába tegyük vissza az üres, kiöblögetett, félbevágott tojáshéjakat – mindegyik aljába szúrjunk egy-egy lyukat lefolyónak. Rakjunk a tojáshéjakba 1, maximum 2 magot, és öntsünk rájuk virágföldet. Ha már annyira megnőttek a csírák, hogy ki lehet őket vinni a kertbe/szabadba, ültessük ki őket tojáshéjastul. A tojáshéjat roppantsuk össze beültetéskor, a tojáshéj értékes komposzt a földnek. TIPP: ha többféle magot ültetünk, akkor az egy-egy tojáshéj oldalára felírhatjuk a benne lévő növény nevét egy alkoholos filctollal. Nem kell a tejfölös poharakat gyűjtögetnünk többé :)

Cordoba virágai

2012.01.21. 19:07 - Törley

Címkék: virág kert terasz erkély balkon

Córdoba egyik látványossága a színpompás, virágokkal díszített szűk utcái és belső udvarai, melyet a Spanyolok "patio"-nak hívnak. Ezek a belső udvarok igazi oázisok, viruló növényekkel, csobogókkal, kerámiákkal, lámpákkal és kerti bútorokkal berendezett pihenők. Jellegzetességük, hogy az oldalfalakat  cserepes virágzó növényekkel gazdagon ékesítik, mely egyedülálló hangulatot kölcsönöz nekik.

Cordobában évenként versenyt rendeznek, ahol keresik a legszebb "patio"-t. Ekkor a tulajdonosok megnyitják kapuikat a virágot kedvelő látogatók előtt, bárki szabadon megcsodálhatja ezeket a különös, belső udvarokat.

Ez a látványosság sok ezer turistát vonz ide. Nem csodálom, mert a képeket nézve, gyönyörűek!

Virágözön mindenhol: ablakban, erkélyen, kertben, falakon, földön.

Csak tudnám, hogyan öntözik azt a sok virágot? :o)

Lehet tippelni! Ha valakinek van ötlete, írja meg!

Kert a plafonon!

2012.01.07. 15:16 - Törley

Címkék: kert erkély balkon balkon növények függőkert kert a plafonon függőcserép

Függőkert a plafononFüggő virágoskert vagy konyhakert a plafonon? IGEN! Méghozzá fejjel lefele! Azt hihetnénk, ha fejjel lefele áll egy cserép virág, az a gravitációnak hála, kipotyog. De nem, íme a kivétel: Boskke Sky Planter függőcserép.

Napokban leltem rá erre a különleges kialakítású virágcserépre, amelyet most meleg szívvel ajánlok azoknak, akik szeretik az egyedi és látványos megoldásokat.

Engem nagyon megfogott, hiszen ezzel a lehetőséggel kihasználhatjuk a kis teraszaink mennyezetét is, hogy még több virág pompázzon ott.

Fűszer-jelölő-kövek

2011.06.01. 15:48 - Törley

Címkék: kert fűszernövény terasz erkély balkon

Fűszer-jelölő-kövek kertbenNapokban vettem palánta fűszernövényeket (bazsalikom, oregano, kakukkfű, snidling, rozmaring, medvehagyma) kertészetben és ezeket ültettem ki a kertbe.

Ha valaki többféle fűszernövényt ültet ki a kertbe (vagy cserepekbe), és még nem ismeri ki magát közöttük, de szeretné mindig tudni, hogy melyik-melyik fajta, vagy csak szeretné hangulatosabbá tenni a fűszerkertjét, azoknak az alábbi, nagyon egyszerűen megvalósítható ötletet javaslom kivitelezni: fűszer-jelölő-kövek(!)

Nemrég az egyik nagyobbacska

Ötletek erkély berendezéséhez

2011.03.03. 11:37 - Törley

Címkék: terasz erkély balkon

Üres erkélyHamarosan itt a tavasz. Idejében kezdjük el a balkonunk megtervezését és berendezésének előkészületeit, hogy az első meleg napsugarakat már pihenve élvezhessük odakint a hangulatosan kialakított erkélyünkön!

Ha még nincsen konkrét elképzelés, hogy hogyan is nézzen ki a most még esetleg kopár erkélyünk, akkor íme néhány tipp és inspiráló fotó:

1) A csupasz fal egyhangúságát feldobja, ha elhelyezünk rajta

Nagyanyáink is így csinálták 3.

2011.02.25. 08:38 - Törley

Címkék: virág kert öntözés virágláda metélőhagyma tápoldat hagymás virágok

Nagymama bábúIsmét, immáron harmadszorra jelentkezem néhány, nagyanyám korából származó, hasznos tanáccsal növényeink ápolásához.

Az előzőek itt olvashatóak:

Nagyanyáink is így csinálták

Nagyanyáink is így csinálták 2.

- MEZEI ZSURLÓ GOMBÁSODÁS ELLEN

Hímzett hímes tojás készítése

2011.02.09. 15:30 - Törley

Címkék: hímzés hímes tojás húsvéti dekoráció

Hímzett tojásKorábban ígértem (Hímzett hímes tojás c. bejegyzésemben), hogy a videóban bemutatottak alapján megpróbálok elkészíteni egy selyemszalaggal és hímzőfonállal hímzett tojást. Második próbálkozásra sikerült is. Igaz még ez messze nem olyan szép, mint a francia tojáshímző hölgy munkája :)  (Az említett videó itt megtekinthető, ha valaki nem látta: Tojáshímzés)

Kb. 6 órát vett igénybe az elkészítése. Ha van valakinek kedve és türelme, bátran vágjon bele.

Kellékek: tojás (én a manapság piacon kapható -barnás- tyúktojással dolgoztam, de sokkal szebb, ha

Ablakból balkon gombnyomásra

2011.02.09. 11:52 - Törley

Címkék: terasz erkély balkon

BloomframeEgy gombnyomással megoldhatjuk, hogy ablakunk átalakuljon balkonná. Az alábbi érdekes megoldást Hofman Dujardin, amszterdami tervező keze munkája. 2007-ben született meg a prototipus és 2009-ben kezdték meg a gyártását.

Ez az építészeti  megoldás egyelőre nem mindennapi jelenség még, de mindenképp érdemes lehet a gondolattal eljátszani: mi lenne, ha...

Vízköpő maradak

2011.01.27. 16:22 - Törley

Címkék: terasz erkély balkon

Fantasy vízköpő madárHa nagyobb terasszal, erkéllyel rendelkezünk és a növényeken, virágokon kívül szeretnénk még más, esetleg különleges dekorációt, akkor egy Fantasy vízköpő madár elhelyezésével egy barátságos sarkot alakíthatunk ki.

A vízet köpő, mozgó szobrok annak ellenére, hogy fémből készültek és modern dizájn jellemzi őket

Az erkélyen váró kőasszony legendájára fény derül

2011.01.26. 12:05 - Törley

Címkék: terasz erkély balkon

Erkélyen váró kőasszony

A XIV. kerület Thököly út 61. szám alatt áll egy impozáns, épület. Egy szerelmes nő, egy hűséges asszony legendája lengi körül ennek a budapesti 100 éves háznak az egyik erkélyét. A környéken élők mind hallották a "kő" asszony történetét.  Tény, hogy ma is bárki láthatja, ahogy egy női szobor egy befalazott erkélyről a távolba néz, mintha várna valakit.

A ház oldalsó erkélyét és annak korlátjára támaszkodó fiatal nő szobrát nehéz észrevenni a faágaktól. A szobor ábrándos tekintettel néz a távolba. Azt senki sem tudja

Greenbo, a forradalmian új megoldás

2011.01.25. 11:57 - Törley

Címkék: terasz erkély virágláda balkon

Greenbo virágládákHa erkélyed van és próbáltál meg már virágládákat ízlésesen elhelyezni a korlátján, az alábbi akadályok egyikével biztos találkoztál:

- a korlát mérete vagy túl széles vagy túl keskeny és a láda aksztója nem illeszkedik rá,

- a láda egy idő után megfakult, elrepedt...

Hímzett hímes tojás

2011.01.24. 00:06 - Törley

Címkék: hímzés balkon hímes tojás húsvéti dekoráció

Hímzett hímes tojásHamarosan vége a télnek, jön a húsvét. Körülnéztem, kutatgattam, hátha találok valami újdonságot, azaz számomra új technikát, amivel a húsvéti tojások dekorálását kivitelezhetném idén.

Ha valaki szeretne különleges hímes tojást alkotni, akkor ezen a videón található módszert kipróbálhatja. A lényeg, hogy idejében kezdje el, mert időigényes, és ha nincsen meg a kellő gyakorlat és tapasztalat, lehet, hogy marad a csokitojás vagy a békebeli festés :)

Szó szerint tojáshímzésről van szó. (Francia nyelvű a videó, de a képek beszédesek.)

Nagyanyáink is így csinálták 2.

2011.01.05. 17:30 - Törley

Címkék: virág kert tetvek növény kártevők tápoldat balkon növények

Nagymama bábúKorábbi kapcsolódó bejegyzést lásd itt: Nagyanyáink is így csinálták

Ismét régi és bevált házi praktikákat szeretnék közreadni, amelyeket  már nagyanyáink is alkalmaztak.

- FONOTT KERTI BÚTOROK TISZTÍTÁSA

Fonott bútorok kevésbé fakulnak meg, ha azokat meleg sós vízzel lemossuk.

- LEVÉLTETVEK ELLEN 3.

Üvegházba vagy hajtatóágyásba a levéltetvek ellen így is védekezhetünk:

Fűszert az ablakba!

2010.11.21. 19:27 - Törley

Címkék: növény bazsalikom fűszernövény petrezselyem balkon növények zsázsa

Fűszernövények nevelése ablakbanKorábban írtam a metélőhagymáról és cserépben történő neveléséről (Neveljünk metélőhagymát az ablakban!). Most nézzünk néhány további népszerű, gyakran használt fűszernövényünket, amiket cserépbe vetve, kert vagy erkély hiányában akár az ablakban is nevelhetünk!

PETREZSELYEM

/Petroselinum/

A növény illóolajat (flavon, furokumarin, apiol), karotint, C- és E-vitamint és ásványi sókat tartalmaz. A petrezselyem gyomorerősítő, vesetisztító,

Neveljünk metélőhagymát az ablakban

2010.11.04. 14:42 - Törley

Címkék: növény fűszernövény erkély snidling metélőhagyma balkon növények

metélőhagyma az ablakbanAmikor erkélyünkön már nem virítanak virágok és nem zöldellnek üde növények, és mi is szívesebben töltjük időnket bent a meleg lakásban, az ablakokban nevelhetünk fűszernövényeket, pl.: metélőhagymát, petrezselymet, zellert, oregánót, stb. Így nem csak hangulatosabb lesz a konyhánk (vagy kívülről ablakunk), de saját termesztésű fűszernövényekkel is fűszerezhetjük ételeinket.

Talán a metélőhagymának (snidlingnek) vesszük hasznát (azaz ezzel fűszerezünk) leggyakrabban.

A muskátli átteleltetése

2010.10.24. 09:00 - Törley

Címkék: kertészkedés muskátli terasz erkély átteleltetés balkon növények

muskátli az ablakbanKorábban már említettem az "Itt van az ősz, itt van újra" c. bejegyzésemben a muskátli átteleltetését, de csak futólag. Most valamivel bővebben leírom a menetét. Ezt a módszert a nagymamámtól láttam, és mai napig ezt használom, mert bevált.

Álló muskátli teleltetése:

Októberben, mikor már hidegek az éjszakák (de még nem fagy) kezdjük el a muskátlik teleltetését.

Nagyanyáink is így csinálták

2010.10.22. 11:22 - Törley

Címkék: virág kert tetvek növény kártevők tápoldat

Olyan házi praktikákat szeretnék most közreadni, amelyek régi,  már nagyanyáink idejében  is használt és bevált módszerek a növénytermesztéskor. Ezek mindig jól jönnek a kertészkedés során.

Miért kellene a télnek komornak lennie?

2010.10.08. 11:07 - Törley

Címkék: növény terasz erkély örökzöld balkon tűlevelű

Télen a legtöbb erkály szomorú és lehangoló látványt nyújt. Ezen könnyen segíthetünk, ha ládába örökzöld növényeket ültetünk, így hidegtűrő, ellenálló kompozíciót érhetünk el, melyeknek zöld színe télen különösen szép látványt nyújt. Egy ízlésesen összeállított és helyesen beültetett örökzöld növényegyüttes akár 8-10 évig is mutatós dísze lehet teraszunknak,  balkonunknak anélkül, hogy ez az egynyáriaknál megszokott mindennapos törődést igényelné tőlünk.

Például az alábbi kétféle összeállítás már egy kisebb balkonon is jól mutathat.

Tobzódnak a Mikulások a házakon!

2009.12.10. 17:51 - Törley

Címkék: advent terasz erkély hellókarácsony mikulás dekoráció

Utóbbi időben nagyon elszaporodtak a mű Mikik a házak falain, hogy díszítsék, vagy inkább csúfítsák (?!) a homlokzatokat, erkélyeket, ablakokat. Van kicsi, nagy, villogó,  létrán mászó, kötélen himbálódzó, műanyagból, textílből, kerámiából, stb. Gyerekeknek általában tetszik. Idén az unokáim miatt majdnem én is... aztán meggondoltam és úgy döntöttem, majd inkább "díszítse" más házát mű Miki! Nem szeretném én senki Miki dekorációját megszólni, de ez nekem csak addig volt érdekes, amíg csak egy-egy házon láttam, de mostanra minden második házon (ahol mi lakunk) ilyen mű Miki igyekszik stabilan felmászni a házak oldalán, erkélyén...

És nektek felnőtteknek? Mi a véleményetek ezekről? Ki-ki ítélje meg maga. Az alábbi néhány képpel segítek.

Karácsonyi díszkivilágítások

2009.11.26. 12:17 - Törley

Címkék: karácsony terasz hellókarácsony karácsonyi díszkivilágítás karácsonyi dekoráció

Hamarosan ismét itt a karácsony. Ajándékvásárlás, sütés-főzés és dekorálás. Van, aki ugyanazokat a dekorációkat teszi ki minden évben, van, aki mindig valami újra vágyik, sőt valami extrára!

Én a szolid karácsonyi ház kidekorálásnak, díszkivilágításnak vagyok a  híve, ilyen pl. az alábbi:

Ha azonban kíváncsi vagy néhány (pontosabban fogalmazva rengeteg!!!) extra karácsonyi díszkivilágításra, mint pl. ez:

Kertet a tetőre!

2009.01.24. 17:59 - Törley

Címkék: kert kertészkedés növény terasz balkon tető kert

ZöldtetőMég novemberben jártam az egyik budapesti pláza tetején és látva az ott létrehozott, nagyon szép tetőkertet (kis fákkal, bokrokkal, sőt játszótérrel), rádöbbentem, hogy miért ne lehetne lapos tetejű házakon vagy tetőterasszal rendelkező házaknál  utólag ilyet készíteni, készíttetni. Igaz, novemberben nem zöldellt, inkább fehérlett az említett tetőterasz, de így is nagyon látványos volt, sőt hasznos is: gyerekek hógolyóztak éppen. Nem csak áruházak, de új építésű társasházak tetején is egyre gyakrabban látni ilyen tetőkerteket. Nekem ilyen kihasználatlan síktetőm nincs sajnos, de hátha valaki a képek láttán és az információk alapján kedvet érez és elkészíti saját zöldtetőjét. Sőt, a nagy teraszunkat is zöldkertté varázsolhatjuk így. Nézzük, mire is van szükségünk, hogy tetőteraszt vagy más, üresen álló lapos területet (pl. garázstetőt) a magasban beültethessünk mi is növényekkel és ezáltal egy kis zölddel gazdagítsuk az esetleg sivár környezetünket vagy még szebbé tegyük azt.

Elsődleges alapfeltétel, hogy a lapos tető/terasz statikailag elbírja majd

Nagyobb a terasz, mint a ház!

2009.01.22. 17:25 - Törley

Címkék: kert terasz erkély balkon

Nagy teraszNagyobb a terasz, mint a ház! Erre a modern, spanyol épületre talán túlzó ez a megfogalmazás, mindenesetre szoronganiuk nem kell a háziaknak és vendégeiknek, ha a teraszon kívánnak időzni. A terasz mérete a felső szint hasznos alapterületével vetekszik. Praktikus oka is van az építészeti megalomániának.

A 270 négyzetméteres családi házat 2007-ben

További adventi dekorációk

2008.12.13. 18:33 - Törley

Címkék: ünnep karácsony advent ajtódísz hellókarácsony mézeskalács recept

Karácsonyi kivilágításManapság rengeteg féle karácsonyi dekoráció kapható a boltokban, minden, mi szem-száj ingere: az egyszerűbb karácsonyfa díszektől,  a ház oldalán felmászó Télapón át, a villogó, zenélő,  fénydekorációkig. Mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és ízlésének megfelelőt. Néha azonban nem árt, ha magunk is készítünk dekorációkat, ha van időnk és kedvünk, már csak azért is, mert így a két kezünk munkáját és szívünket is hozzáadtuk az ünnepi hangulathoz és egy kis egyediséget is bevihetünk ezáltal az otthonunkba. Az advent szépségét az fokozza, hogy hangulatos díszekkel tesszük szebbé otthonunkat, teraszunkat…

Néhány egyszerű karácsonyi dekoráció: